Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Podcast van de week: Het geheim van Wijsman

  •  
24-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
209 keer bekeken
  •  
Het geheim van Wijsman
Het onderzoek naar de moord op Jacques Wijsman, die rechtstreeks uit een Agatha Christie-roman lijkt te komen.
Foto credit: NTR
Cold cases zijn een vaak voorkomend fenomeen bij podcasts over waargebeurde misdaad, en de centrale zaak in Het geheim van Wijsman is ijskoud. De reeks, een samenwerking tussen Paul Ruigrok van Andere tijden en Maartje van de Kamp van het Nationaal Archief, duikt namelijk in een moord die op oudejaarsavond 1921 plaatsvond.
De onopgeloste zaak lijkt rechtstreeks uit een Agatha Christie-roman te komen: advocaat Jacques Wijsman stapte op Amsterdam Centraal op een trein, om in Den Haag dood in zijn coupé te worden aangetroffen. De dood van de 32-jarige advocaat was een van de meest geruchtmakende moorden van de jaren 20, maar vanwege een verre van professioneel politie-onderzoek kon er geen dader worden aangewezen.
Met aanstekelijk enthousiasme gaan Ruigrok en Van de Kamp terug in de tijd, en proberen ze een beeld te schetsen van het Nederland van de jaren 20. En naast de mysterieuze moord legt de podcast ook op pijnlijke wijze bloot hoe Nederland in die tijd omging met homoseksualiteit - het geheim waar de titel naar verwijst.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief