Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Podcast van de week: Gronings gas: gewonnen of verloren?

  •  
20-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Gronings gas: gewonnen of verloren?
Een imposant onderzoek naar Groninger gas, van de eerste ontdekking tot de duizendste schok.
Foto credit: NOS
Met de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen in het vooruitzicht, duiken NOS-journalisten Heleen Ekker en Reinalda Start in de problemen die zich al jarenlang opstapelen in het noorden. Met de aardbeving in Huizinge - de heftigste van de duizend bevingen in de provincie - in 2012 als uitgangspunt, vertelt het duo de geschiedenis van het Gronings gas.
Van de vondst in 1959, tot de afspraken die tussen de overheid en multinationals gemaakt werden, tot de steeds terugkerende bevingen; het dossier blijft sterk tot de verbeelding spreken. Sommige momenten, zoals de ontdekking dat er in het jaar na de beving in Huizinge meer gas dan ooit gewonnen is, zijn ook een kleine tien jaar later nog even verbazingwekkend.
Gronings gas: gewonnen of verloren? maakt duidelijk waarom het Groninger gasdossier zo’n belangrijk onderwerp blijft. Van gesprekken met gedupeerden tot onderzoekers die hun resultaten genegeerd zagen worden; Ekker en Start vatten het verhaal op indrukwekkende wijze samen in hun podcast.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief