Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Podcast van de week: De val van Srebrenica

  •  
14-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Srebrenica
Een ijzingwekkende getuigenis van de genocide van 25 jaar geleden.
8000 mannen en jongens komen om het leven tijdens de genocide bij de val van Srebrenica, onder toeziend oog van een gefaalde VN-vredesmissie met Nederlandse soldaten. 25 jaar na die gruwelijke gebeurtenissen maken journalisten Marjolein Koster en Misha Melita een reconstructie van de omstandigheden rond de val van de Bosnische stad.
In acht afleveringen blikken ze, vanuit Srebrenica, terug op wat er 25 jaar geleden op die dag gebeurde. Getuigenissen van Nederlandse militairen schetsen in eerste instantie een beeld van een mooi Bosnisch avontuur, met spelletjes op Koninginnedag en een gemoedelijke sfeer. Bij de in Bosnië geboren Alma Mustafic, voor wie het uitvallen van de televisie het eerste signaal is dat er iets niet klopt in Srebrenica. En beetje bij beetje wordt duidelijk hoe gevaarlijk de situatie precies is, en wat de intenties van het Servische leger zijn.
Voor de nodige context halen Koster en Melita ook de voorgeschiedenis van het conflict in Bosnië aan, waarbij duidelijk wordt hoe de strijd tussen de verschillende etniciteiten losbarst na de dood van leider Tito. De machteloosheid van zowel de omsingelde bevolking van Srebrenica als de Nederlandse militairen druipt in iedere aflevering van de podcast. Het levert verhalen op waarbij duidelijk wordt waarom deze tragische gebeurtenis ook na 25 jaar zo’n impact op de getuigen heeft.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief