Journalist Maartje Duin duikt in het slavernijverleden van haar familie.
Journalist Maartje Duin heeft een moeder die van adel is, en daar voelt ze zich nogal ongemakkelijk bij. Wanneer ze besluit om een onderzoek te doen naar haar voorouders, ontdekt ze dat die in 1863 mede-eigenaren waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. En dus is er een link met het Nederlandse slavernijverleden. Duin vraagt zich af wat er destijds gebeurd is, en of zij zich schuldig moet voelen voor de gruwelen van de slavernij.
De plantage van onze voorouders is een ontdekkingstocht naar witte kennis over het leed van zwarte mensen. En daarmee is deze podcast, gezien de wereldwijde Black Lives Matter-protesten, relevanter dan ooit. Duin stuit aan de ene kant op weerstand bij haar familie, die trots is op de adellijke tradities, maar zegt geen blaam te treffen over de mogelijke wandaden waarmee die rijkdom verdiend is.
Aan de andere kant ontmoet de journalist Peggy Bouva, wiens voorouders als slaven op de Tout Lui Faut-plantage werkten. Zij zet zich in om de gebeurtenissen uit het slavernijverleden - en de nog altijd voelbare gevolgen daarvan - in de openbaarheid te brengen. Met deze nieuwe perspectieven stuit Duin in De plantage van onze voorouders op een ongemakkelijke geschiedenis. Een geschiedenis waarvan het zeer belangrijk is dat deze verteld wordt.