Een boeiend ooggetuigenverslag van Operatie Market Garden.
Foto credit: Frans van Beers / Stichting Eindhoven in Beeld
In september 1944 lanceren de geallieerden Operatie Market Garden, het offensief dat de bevrijding van Nederland inzette. 75 jaar later opent het Eindhovens Dagblad het archief van Piet Bouma, een inwoner van de Brabantse stad die 36 jaar is op het moment van de operatie.
Multiple sclerose zorgt ervoor dat Bouma, een natuurkundig onderzoeker voor Philips, de bevrijding van het zuiden van Nederland door de ramen van zijn woning moet aanschouwen. In brieven aan familie in Hilversum doet hij dagelijks verslag van de gebeurtenissen in en rond Eindhoven.
Dagboek van de bevrijding van Eindhoven doet wat dat betreft precies wat de titel aangeeft. De brieven van Bouma, die in weelderige volzinnen het nieuws rond september 1944 beschrijven, worden zin voor zin voorgelezen. Je hoort verslagen van bommenwerpers die overvliegen, waarna de partizanen het stadscentrum binnendringen en de bevrijding steeds dichterbij komt. Naast de feestvreugde (vlaggen worden tevoorschijn gehaald, ‘Oranje boven’ wordt ingezet) beschrijft Bouma ook de manier waarop de bevolking wraak neemt op de onderdrukkers. De NSB’ers die geboeid door de straten worden getransporteerd, de meisjes die contact hadden met Duitse soldaten die door de lokale kappers worden kaalgeschoren.
De podcast van het Eindhovens Dagblad zorgt op die manier niet alleen voor een intrigerend beeld van de feestelijkheden die de bevrijding teweegbracht, maar ook voor een ooggetuigenverslag van de frustraties die naar boven komen na jaren van onderdrukking.