Zeventig jaar na de Watersnoodramp vragen journalisten Floor Boon en Maarten Dallinga zich af of we aan de vooravond van een nieuwe catastrofe staan.
Foto credit: NRC
Zeventig jaar geleden kwamen ruim 1800 mensen om het leven bij de Watersnoodramp, toen na een zware storm de dijken massaal doorbraken. In de NRC-podcast Boven water schetsen journalisten Floor Boon en Maarten Dallinga een beeld van de gruwelen die de slachtoffers in 1953 meemaakten.
Maar Boven water richt de blik niet alleen achteruit: Boon en Dallinga vragen zich af of er niet nog zo’n catastrofale ramp in Nederland plaats zou kunnen vinden als gevolg van klimaatverandering. Zo richten ze zich onder andere op de overstromingen in de zomer van 2021 in Limburg, die het leven van duizenden mensen ontwrichtten. De journalisten trekken parallellen tussen de rampen, waarbij in beide gevallen de signalen werden genegeerd totdat het te laat was.
Boven water biedt een alarmerend verhaal over de gevaren van zulk extreem weer. Boon en Dallinga slagen erin om, via persoonlijke verhalen, de gevolgen van klimaatverandering van abstracte cijfers naar angstaanjagende ervaringen te vertalen.