Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Percy Jackson & The Olympians S01E01-02: dus je bent een halfgod. En nu?

  •  
20-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
676 keer bekeken
  •  
Percy Jackson

© Disney

Serie over twaalfjarige halfgod Percy is minder camp dan de speelfilm uit 2010. Maar of dat per se een verbetering is…

Percy Jackson (Walker Scobell, The Adam Project) voelde zich altijd al een buitenbeentje. Op een dag ontdekt hij hoe dit komt: hij is een halfgod, het kind van een mensenmoeder en een Griekse god. En dat komt met zowel voor- als nadelen.

Komt dit verhaal je vaag bekend voor? Dat kan best kloppen. Chris Columbus (Home Alone) maakte in 2010 al een film, Percy Jackson & the Lightning Thief, gebaseerd op de populaire boekenreeks van Rick Riordan met Logan Lerman in de titelrol. Wellicht dat ze hoopten op een soortgelijk succes als Harry Potter – Columbus regisseerde de eerste twee Harry Potter-films – maar de fans (en schrijver Riordan zelf) liepen niet warm voor de film, ondanks het campy acteerwerk van onder anderen Steve Coogan (Hades), Uma Thurman (Medusa) en Pierce Brosnan (centaur Chiron). De tweede film, Percy Jackson: Sea of Monsters, kan beter helemaal vergeten blijven.

Percy Jackson

© Disney

Nu waagt Disney een nieuwe poging met de serie Percy Jackson and the Olympians, gemaakt door Dan Shotz en Jonathan E. Steinberg (beiden van Black Sails) en met creatieve input van Riordan. Spoiler alert: ook hier hoeven we geen wonderen verwachten. De serie volgt wel meer de boeken, onder andere wat betreft de leeftijd (in de film was Percy 17, in de serie 12), maar toch blijven de eerste twee afleveringen verrassend tam. Zo is Percy’s allereerste ontmoeting met een wraakgodin (een gastrolletje Megan Mullally, Will & Grace) voorbij voor je er erg in hebt. Maar zelfs de confrontatie met de minotaurus is rommelig en onevenwichtig. De aanwezigheid van een bordkartonnen bullebak die zo uit een jaren-tachtig-tienerfilm lijkt te zijn geplukt werkt eveneens niet heel bevorderlijk.

Percy Jackson

© Disney

Toegegeven: de drie belangrijke spelers - Hades (Jay Duplass, Transparent), Poseidon (Toby Stephens, Die Another Day) en Zeus (Lance Reddick, in een van zijn laatste rollen) - moeten hun opwachting nog gaan maken, dus er is iets om naar uit te kijken, maar het stemt allemaal niet heel erg hoopvol.

Percy Jackson

© Disney

Dit alles heeft wel één goede bijkomstigheid: je gaat de camp van de speelfilm (ook te zien bij Disney+) er wel meer door waarderen.

Percy Jackson and the Olympians, vanaf woensdag 20 december 2023 wekelijks op Disney+, dat aftrapt met de eerste twee afleveringen

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief