Documentairemaker Willem Timmers brengt een onderbelicht probleem – jongensprostitutie – voor het voetlicht in sfeervolle korte documentaire.
Foto credit: Skyhigh TV
Documentairemaker Willem Timmers ( Jordy in Transitland , 2016) verlegt in Payboys zijn focus naar een ogenschijnlijk onderbelicht onderwerp: jongensprostitutie. Er zijn naar verluidt duizenden jonge mannen in Nederland die in deze wereld werkzaam zijn. Timmers heeft er vier voor de camera weten te krijgen. Op zich is dat al een knappe prestatie. Maar Giovanni, Tristan, Gino en Deniz zijn ook nog eens zeer open over hun ervaringen. Zo vertelt Gino dat de leeftijdsgrens die hij had vastgesteld met betrekking tot met wie hij seks zou hebben ‘niet ouder mocht zijn dan zijn opa en oma’. En vertelt Giovanni – die een huurachterstand had die snel ingelost moest worden – dat vakkenvullen niet genoeg geld in het laatje brengt om rekeningen te kunnen betalen.
De mannen belanden dus vaak vanwege geldproblemen, of problemen thuis, in de prostitutie. De verhalen die ze vertellen zijn aangrijpend. Over hoe het is om door een oudere man in zijn auto opgepikt te worden en dan midden in een bos te belanden. Ook zijn er een aantal jongens enige tijd werkzaam in een illegaal bordeel dat gerund werd door twee mannen die vorig jaar daarvoor zijn veroordeeld.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Timmers wisselt interviews af met sfeervolle, soms bijna angstaanjagende reconstructies, die net als de gesprekken invoelbaar maken hoe het is om als minderjarige gedwongen te worden tot handelingen. Die benauwdheid benadrukt Timmers door de jongens vaak te vatten in een asymmetrisch shot, alsof ze vastzitten in het kader. Maar de documentairemaker toont ook de menselijke veerkracht en hoe de hoofdpersonen uit de film uiteindelijk weer uit hun penibele situaties zijn geraakt – waarmee hij al dan niet onbedoeld zegt: dit is een probleem, maar er is ook een tastbare oplossing.