Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Osmosis S01E01-02: nanorobots en de ware liefde

  •  
30-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
Osmosis
Een dystopisch toekomstbeeld waarin kunstmatige intelligentie mensen kan helpen met het vinden van ware liefde.
‘Perfect Match. Je hebt recht op liefde’, aldus een robotstem, terwijl een digitale animatie langzaam verandert in een realistisch beeld van een sierlijke wenteltrap. De jonge, roodharige vrouw loopt blootvoets langzaam de trap op, en stapt een kamer binnen waar ze verschillende mogelijke partners ontmoet. Ze kiest uiteindelijk voor de 27-jarige Tom. ‘Niet persoonlijk bedoeld, maar moeten we praten?’, vraagt ze onverschillig voordat ze aan een vrijpartij beginnen.
Broer en zus Paul (Hugo Becker) en Esther Vanhove (Agathe Bonitzer) zijn de bedenkers van een nieuwe geavanceerde dating-app genaamd Osmosis. De testpersonen slikken een implantaat met nanorobots – het is een Matrix-achtige blauwe pil – en in je hersenen gaat het apparaat met algoritmen aan de slag. De technologie analyseert je gedachten en emoties, en alle beschikbare informatie op het internet, om zo de perfecte zielsverwant te vinden.
8956.w2016.0.9354eaa
In de eerste twee afleveringen bevindt de serie zich ook nog in de testmodus, en maak je kennis met de verschillende proefpersonen, wanneer ze worden voorgesteld aan hun wetenschappelijk onderkende ware liefdes. Er komt ontzettend veel aan bod: moreel verontrustende revolutionaire technologie, investeringsproblemen, nanorobots, een cyberaanval, een verdwijning, en het idee dat algoritmen de oplossing zijn voor het vinden van liefde. In Osmosis waarschuwen de makers (ogenschijnlijk) niet zozeer voor de gevaren van de technologie à la Black Mirror. Het gaat hier eerder om de verhalen die worden versterkt door technologie: ambitie, verdriet en liefde.
8953.w1988.0.ae69218
Paul richt zich op de zakelijke kant van het bedrijf, en gelooft volledig in het gebruik van technologie om liefde te vinden: het is immers de reden dat hij zijn vrouw Josephine (Philypa Phoenix) heeft gevonden. Zijn zus Esther is het technische genie achter het product. Ze is eigenlijk helemaal niet geïnteresseerd in romantiek, maar wil de technologie gebruiken om hun comateuze moeder te genezen. Het is duidelijk dat er wrijving is tussen de familieleden, ondanks het wederzijdse respect, ofwel het credo ‘Esther en Paul tegen de wereld’. Terwijl Paul worstelt met het feit dat mensen niet volledig passen in het algoritme, springt Esther liever in een virtual reality-simulatie wanneer ze behoefte heeft aan seks.
De proefpersonen zijn vrij divers: Ana (Luana Silva) is een dik meisje (althans, voor televisiestandaarden) dat wanhopig op zoek is naar liefde. Lucas (Stephane Pitti) zoekt niet naar dé ware liefde, maar hoopt dat de technologie hem helpt om het leven met zijn geliefde te omarmen en niet meer vreemd te gaan. De jonge Niels (Manoel Dupont) wordt door Esther op het laatste moment aan de testgroep toegevoegd, en is een aan masturbatie verslaafde tiener. Het wordt al snel duidelijk dat het implantaat uiteindelijk wel de testpersonen kan sturen, maar niet hun problemen oplost, of hun gedrag beheerst.
8955.w1988.0.64d6a4d
Regisseur en maker Audrey Fouché creëert een serie die tot de nok vol gevuld is met intrigerende filosofische subtekst. Hoewel het script in de kern niet bijster origineel is, heeft Osmosis een sterke wereldvorming, is het visueel interessant, en is de cast goed op elkaar ingespeeld.
Passie, osmose en kunstmatige intelligentie. Het is hetgeen dat ons stimuleert om de toekomst te ontdekken.
Osmosis S01, vanaf 29 maart 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief