Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

One Spring Night S01E01-02: degelijk, maar lichtelijk saai romantisch drama

  •  
02-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
467 keer bekeken
  •  
One Spring Night
Het alledaagse Koreaanse drama maakt gebruik van 'slow burn' romantiek.
‘De eerste ontmoeting kan al zorgen dat je van iemand weg bent, dat is het lot’, aldus de nuchtere bibliothecaresse Lee Jeong-in (Han Ji-min), wier wereldbeeld barstjes vertoont na een toevallige ontmoeting.
Het romantische drama One Spring Night weergeeft de alledaagse ervaringen van potentiële geliefden. Na een dronken avond ontwaakt Jeong-in met een enorme kater, en voordat ze naar haar werk gaat, rent ze langs de apotheek op zoek naar een middel dat haar pijn kan verlichten. Hier ontmoet ze de apotheker Yu Ji-ho (Jung Hae-in ), en de twee vallen vrijwel onmiddellijk voor elkaar. Natuurlijk hebben ze onzichtbare banden in elkaars leven: Ji-ho is een mede-alumni van de universiteit van haar vriend Kwon Ki-seok (Kim Jun-han), en de twee mannen spelen wekelijks een potje basketbal.
One Spring Night
Regisseur Ahn Pan-seok (Something in the Rain) kiest ervoor het verhaal in de vorm van een ‘slice of life’ drama weer te geven. In de eerste twee afleveringen is het een schijnbaar willekeurige opeenvolging  van gebeurtenissen in het leven van Jeong-in en Ji-ho, die ze nader tot elkaar brengt. ‘Ik wil mensen ontmoeten die dierbaar worden zonder dat ik verwachtingen had’, stelt haar collega tijdens de lunch. Het is een antwoord in een gesprek over het lot en de liefde - wat overigens blijkbaar niet bij Jeong-ins karakter past, omdat de nuchtere vrouw ‘niet eens in horoscopen gelooft’. De kortstondige ontmoeting met de bescheiden apotheker heeft het hele wereldbeeld van Jeong-in plotsklaps veranderd.
Het korte moment heeft zodanig invloed op de karakters, dat al snel blijkt dat ze elkaar niet  kunnen vergeten. Dit wordt versterkt door de montages van hun respectievelijke dagen, waarbij ze herhaaldelijk naar hun telefoon kijken of weemoedig naar buiten staren. Hoewel bijna alle castleden overtuigend en natuurlijk acteerwerk afleveren, zorgen circulaire plotwendingen ervoor dat het soms enigszins gekunsteld aanvoelt.
Toch is de centrale romance vrijwel onverenigbaar. Jeong-in zit muurvast in een uitzichtloze relatie, en Ji-ho is een alleenstaande vader van een zoon. Ki-seoks vader maakt duidelijk dat hij vastbesloten is om zijn zoon alleen te laten trouwen om zakelijke redenen. De implicatie is duidelijk: vrouwen dienen alleen ondersteuning te bieden aan de zeer belangrijke carrières van hun respectievelijke echtgenoten – het is iets waar Jeong-in in ieder geval niet in geïnteresseerd is.
De patriarchale Koreaanse cultuur komt in subtekst herhaaldelijk naar voren. Scenarist Kim Eun speelt met het thema van maatschappelijke verwachtingen, en hoe deze onze levens en keuzes beïnvloeden. Zelf als Jeong-in de relatie zou afbreken en haar gevoelens zou omarmen, dan zou het nog steeds moeilijk zijn om een relatie aan te knopen met een alleenstaande vader, en de band met haar conservatieve ouders te onderhouden. Ze dient of haar hart te volgen, of haar familie op te geven.
One Spring Night is een alledaags romantische drama zonder bombast en flair.
One Spring Night S01, vanaf 1 juni 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief