Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

On My Block S02E01: verslavende tienerperikelen

  •  
30-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
On My Block S02
De dramedy grossiert in geestige kleine gestes.
On My Block was volgens Netflix de vaakst gebingde show van 2018. Dat is ergens wel begrijpelijk: je ziet een kleurrijk viertal opgroeien op een middelbare school, te midden van bendegeweld in Los Angeles – en ' coming of age ' is rázend populair. Zo’n dramedy was er bovenal eigenlijk nog niet. South Central in Los Angeles, waar NWA over rapt in Straight Outta Compton, was voorheen steevast het decor van films die uitsluitend over bendes gaan. Maar in On My Block verlegt showrunner Lauren Iungerich ( Awkward ) telkens de focus naar het dagelijkse bestaan. Hoewel de oplaaiende vete tussen The Prophets en The Santos uiteindelijk wel ingrijpende implicaties heeft.
Zo zagen we in de slotakte van vorig seizoen hoe Olivia (Ronni Hawk) en Ruby (Jason Genao) werden geraakt door een kogel uit het pistool van Latrelle (Jahking Guillory), de gangster die Cesar (Diego Tinoco) eigenlijk had moeten executeren. Nu rijst de vraag: wie heeft het overleefd?
Waarschuwing! Vanaf hier volgen spoilers.
Olivia is omgekomen; Ruby is springlevend, maar in diepe rouw. Het leven van het viertal is in één seizoen drastisch veranderd. Ze zijn niet meer de tieners die op afstand argwanend keken naar hun oudere generatiegenoten, die al naar hartenlust zopen en vrijden, zoals te zien was in de pilotaflevering. Ook Cesar, Ruby, Monse (Sierra Capri) en Jamal (Brett Gray) kennen nu het klappen van de zweep.
8960.w1800.0.ccfa7f2
In de openingsscène leidt de camera de kijker langs een aantal plekken van herdenking, die memoreren aan al die kinderlevens die zo abrupt werden beëindigd, door dikwijls verdwaalde kogels. Als jongere in zo’n omgeving moet je – zoals het viertal vorig seizoen proclameerde – niet alleen ‘high school overleven’ maar ook het 'leven overleven'. Of ‘het leven ontvluchten'. Cesar wordt daartoe gedwongen nu hij door zijn broer en aanhang wordt gezien als verrader. Bij wie kan hij terecht?
8959.w1800.0.6ca6b25
En dan is er Jamal die het Rollerworld-mysterie wist op te lossen, en nu zit op een grote zak geld. Het is maar de vraag hoe lang het duurt voordat iemand hier weet van krijgt. Maar hij heeft het enigma wel opgelost, en wil van zijn drie kompanen een volmondig excuses horen. Eerder deelt hij zijn belevenis al met zijn abuela (Peggy Blow), bij wie hij in een vlaag van verstandsverbijstering een biljet tussen de borsten drukt. Het zijn zulke kleine gestes, momentjes, waarin On My Block bijzonder geestig is. Net zoals wanneer Ruby’s broer Mario (Danny Ramirez) zijn zwangere (en witte, ook niet geheel onbelangrijk) vriendin voorstelt aan zijn familie – dat wordt hem niet in dank afgenomen.
8957.w1800.0.af5f6ea
Het enige waar de makers voor gewaarschuwd dienen te worden is dat ze, zeker in de opmaat naar de tweede helft van het seizoen, het grote drama even laten voor wat het is. Beter focussen ze eerst weer op die fijne tienerdynamiek, zodat er bij de kijker genoeg krediet is voor de ingrijpendere gebeurtenissen in de toekomst. Want van de tienerperikelen in On My Block krijg je geen genoeg.
On My Block S02, vanaf 29 maart 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief