Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

October Faction S01E01-02: cheesy familiehorror

  •  
24-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
October Faction
Het bronmateriaal biedt ruimte voor vermakelijke horror, maar de adaptatie ontpopt zich als een lichte guilty pleasure.
Osaka, Japan. Een man en een vrouw in een liefdevolle omhelzing. Langzaam pant de camera uit in de hotelkamer, en zie je de met bloed bespatte muren en afgeslachte lichamen verborgen in het donker. Het gaat hier niet om een doorsnee echtpaar, maar om de monsterjagers Fred en Deloris Allen.
October Faction is gebaseerd op de gelijknamig stripboekenreeks van Steve Niles en Damien Worm. In de serie volg je het wel en wee van de multiraciale familie Allen. Na de dood van Freds vader verhuist de familie naar de kleine stad Barington-on-Hudson alwaar de mysterieuze gebeurtenissen elkaar opvolgen. Fred (J.C. MacKenzie, Madam Secretary) en Deloris (Tamara Taylor, Bones) leiden een dubbelleven als monsterjagers, maar voor de buitenwereld zijn het saaie verzekeringsagenten. Intussen gaat de tweeling Viv (Aurora Burghart, There She Goes) en Geoff (Gabriel Darku, Slasher) gebukt onder de gebruikelijke puberperikelen van tieners op een middelbare school.
Een disfunctionele familie, bovennatuurlijke avonturen, en vele geheimen. Maker Damian Kindler (Sleepy Hollow) omarmt alle clichés die je binnen het genre kan vinden. Barington-on-Hudson is een griezelige stad die qua samenleving in de gemoedelijke jaren vijftig is blijven hangen. Er is een groot landhuis dat meerdere geheimen waarborgt, waaronder geschonden, bebloede muren en geheime kamers. Het is een omgeving die de familie Allen dwingt om het verleden onder ogen te zien.
October Faction
In de eerste twee afleveringen zijn de parallellen tussen de (gruwelijke) gebeurtenissen met een bovennatuurlijk randje en de middelbare school variant niet bepaald subtiel. De verhuizing van Osaka naar de kleine stad brengt de twee werelden langzaamaan samen. Freds vader worstelde met het ouder worden binnen zijn vakgebied en zijn oude vijanden en ontluikende krachten in de stad zijn alom aanwezig. In het heden worstelen zijn kleinkinderen met persoonlijke groei en acceptatie in de nieuwe omgeving.
Hoewel het potentieel van het verhaal zichtbaar is, hebben de eerste afleveringen een moeizame start. Dit komt met name door de gekunstelde dialogen en enkele ondermaatse acteerprestaties – vooral MacKenzie levert een houterige acteerprestatie af, wat versterkt wordt door zijn (mogelijk doelbewuste) droge levering van de dialogen. Desondanks schemeren intrigerende ideeën door die hopelijk later in het seizoen nader worden uitgewerkt tot een boeiend verhaal.
Na het eerdere succes van de (familie)horrorseries Chilling Adventures of Sabrina (waarvan vandaag het derde seizoen op Netflix verscheen) en The Umbrella Academy lijkt October Faction - in de eerste afleveringen - een matige aanvulling in de Netflix-catalogus.
October Faction S01, vanaf 23 januari 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief