De toekomstige energiecrisis die door de makers wordt geschetst oogt als een pijnlijke voorbode voor wat ons – bewoners der aarde – mogelijk te wachten staat.
Foto credits: Aksel Jermstad/tv2
Terwijl de wereld in de toekomst in een energiecrisis verkeert – en dus smacht naar fossiele brandstoffen – besluit de Noorse premier Jesper Berg (Henrik Mestad) de Noorse olie- en gasbronnen dicht te draaien. De idealist in hart en nieren wil het produceren van duurzamere energie hiermee stimuleren, maar daar zijn niet alle Europese staten (incluis Rusland) het mee eens. Want terwijl leveranties uit het Midden-Oosten vanwege onrust aldaar zijn gestaakt, en de Verenigde Staten zich uit allerlei verbonden hebben teruggetrokken, is de Noorse productie broodnodig. Zodoende wordt Berg na een speech ten overstaan van de internationale pers – waar hij zijn plan afkondigt – direct gekidnapt.
Onder schot wordt hij gedwongen de olie- en gasproductie weer aan te zwengelen. De getraumatiseerde politicus gaat uiteindelijk overstag nadat de schutters een nietsvermoedende voorbijganger doodschieten.
De premisse van Occupied oogt op het eerste gezicht kolderiek, maar de door de makers bedachte hypothese is – zo blijkt verderop in de aflevering – eigenlijk helemaal niet vergezocht. Wat als mede door klimaatverandering de energieproductie stagneert en mensen verhongeren? Gaan natiestaten dan samenballen tegen het jongetje uit de klas dat nog wel eten in zijn kelder heeft liggen? Het is ook ironisch: terwijl de wereld vergaat door overmatige uitstoot van gassen, mede veroorzaakt door het gebruik van olie en gas, stijgt de vraag naar deze middelen. Het is een neerwaartse spiraal die in het drama met veel schwung wordt geschetst.
Occupied is de duurste televisieproductie uit de Noorse geschiedenis, en werd gemaakt voor een kleine negen miljoen euro. Dat is te zien in de fijne cameravoering, de shots van het grillige Noorse landschap en de goede casting. Mestads personage heeft het hart op de juiste plek, maar is ook een pedante betweter die koketteert met morele superioriteit. Daarnaast koppelen de makers het reilen en zeilen van de premier aan zijn gezin, een journalist op zoek naar een primeur, Bergs persoonlijke bodyguard en internationale politieke leiders (die Berg het mes op de keel zetten). Het resultaat is een politieke intrige die niet onderdoet voor menig Amerikaanse variant.
En nogmaals, het is niet ondenkbaar dat Russische paramilitairen ooit boorplatforms van naburige landen zullen bezetten. Er is nu al gesteggel over een keur aan geografische aangelegenheden. Die notie – die actualiteit – is goed voelbaar in Occupied.
Occupied S01-02, vanaf 1 september 2020 op Netflix. Lees ook de recensie van seizoen twee.