In informatieve minidocumentaire passeren alle monsters uit Nightmare of the Wolf de revue.
Naar aanleiding van het eerste en tweede seizoen van The Witcher verschenen al zogeheten bestiaria waarin de mythologische herkomsten van de monsters uit de reeks worden uitgelegd. In Nightmare of the Wolf: Bestiary , krijgt de animatiefilm uit 2021 - die zich in dezelfde verhaalwereld afspeelt - een soortgelijke behandeling. Een ironische voice-over zet op speelse wijze uiteen hoe de wezens allemaal een geprononceerde geschiedenis hebben. Zo is er de merrie, die op iemands borst drukt terwijl hij slaapt. Het monster werd volgens de overlevering ook ingehuurd door tovenaars en heksen en kan zichzelf zo klein maken dat hij door een sleutelgat past. Het advies is dan ook: stop je sleutelgat dicht.
Fascinerend is dat de makers van deze begeleidende minidocumentaires ook proberen te duiden hoe de mythologische wezens ontstonden. Zo zou de merrie weleens kunnen zijn ontstaan als een verklaring voor slaapverlamming. Even later komt de wraith aan bod, een ‘ondood, spectraal wezen’ dat wordt omschreven als de neef van de Schotse geest’. Een dominee zou er in 1691 over hebben geschreven. Ook de passage over weerwolven is interessant. Zou de mythe zijn ontstaan vanwege een haaraandoening? Sommige seriemoordenaars uit de middeleeuwen werd eveneens de krachten van de wolf toegedicht. Of is er een etymologische verklaring?
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Hoe dan ook is dit bestiarium, met een speeltijd van 11 minuten, ontzettend complementair aan Nightmare of the Wolf. De makers van het Witcher -imperium verlenen een onvervalste dienst door deze contextrijke film aan te bieden. Alleen jammer dat de minidocumentaire pas een jaar later verschijnt. Vermoedelijk hadden veel fans deze informatie anders eerder tot zich genomen.
Nightmare of the Wolf: Bestiary, vanaf 23 augustus 2022 op Netflix