Logo VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.

Nieuws op 1,5 meter

20-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
NOS Journaal .3
DOOR ROGER ABRAHAMS
De NOS wordt weer gewaardeerd: veel kijkers halen hun corona-informatie bij het nieuwsinstituut. Hoofdredacteur Marcel Gelauff over kritisch blijven in een crisis. ‘Er is weinig tijd voor uitgebreide analyses en reflecties.’


Als journalistieke nieuwsorganisatie wil de NOS de autoriteiten kritisch volgen. Tegelijkertijd ligt er druk op jullie schouders om te helpen met de bestrijding van corona. Wringt dat?
Nee, volgens mij niet. Onze opdracht, vanuit de Mediawet, is om nieuws te maken voor iedereen. Daartoe kiezen wij onderwerpen die we belangrijk en relevant vinden voor ons publiek en beantwoorden wij de vragen die daarin aan de orde zijn. Als redactie hebben wij geen mening over het nieuws. We laten slechts zien wat er in de wereld gebeurt. In dit geval: welk beleid er over corona wordt afgekondigd, waar lobby’s gaande zijn, wat zich in ziekenhuizen afspeelt. Dat is van alle tijden. Wat dat betreft, open- baart zich in deze periode geen uniek mechanisme.

Toch wendt een groot deel van de Nederlandse samenleving zich tot de NOS voor informatie over corona. Het zal z’n gedrag door jullie berichtgeving laten beïnvloeden.
Wij ervaren een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid voor wat we uitzenden. Als wij berichten dat een bank geen geld meer heeft, krijg je vanzelf een bankrun. Wij denken daar heel goed over na. Toch begint alles bij relevantie. De toespraak van koning Willem-Alexander en de persconferentie van minister-president Mark Rutte laten we volledig zien, omdat ze relevant zijn voor veel Nederlanders. Het is belangrijk om de coronamaatregelen van het kabinet door te geven. Vervolgens kun je een journalistieke discussie voeren over de zin en onzin van die maatregelen. Wel gaat het nieuws de afgelopen weken zo razendsnel, dat we bijna alleen maar bezig zijn met de feiten. We doen een beetje aan achter- grondverhalen – in het Journaalvan 20.00 uur is daar meer ruimte voor dan in de korte bulletins, en vooral ook in Nieuwsuur, op Radio 1 en op de NOS-site – maar er is weinig tijd voor uitgebreide analyses en reflecties. Vergelijk het met de tramaanslag in Utrecht: in eerste instantie ben je bezig met vertellen
wat er precies gebeurd is, pas later kom je toe aan andere dingen. Zo is het met corona ook. De pandemie ontwikkelt zich heftig, dag na dag.

Lees meer in VARAgids 17 vanaf pagina 18.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief