© 20th Century Fox
We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: een exorcisme met Russell Crowe, Viola Davis als criminele weduwe en Jennifer Lawrence met pijl en boog.
The Pope's Exorcist (2023)
Acteurs: Russell Crowe, Daniel Zovatto, Alex Essoe
Regie: Julius Avery
© Sony Pictures
The Pope's Exorcist gebruikt (net zoals bijvoorbeeld The Conjuring deed met de Devil Made Me Do It-zaak) een waargebeurd verhaal als startpunt voor een overtrokken Hollywood-film: in dit geval de twee memoires van priester Gabriele Armoth, die in 2017 ook het onderwerp was van een door wijlen William Friedkin (The Exorcist) geregisseerde documentaire. Armoth (Russell Crowe) wordt in de film door de Paus (Franco Nero) naar Spanje gestuurd om een vrouw (Alex Essoe, de regular van Mike Flanagan had onlangs een gastrolletje in The Fall of the House of Usher) te helpen met haar door de duivel bezeten zoontje, waarna hij te maken krijgt met een The Da Vinci Code-achtig complot en (met dank Overlord-regisseur Julius Avery) aardig wat bloedvergieten. De film is geen hoogvlieger qua exorcisme-films, maar Crowe laat als controversiële priester met een gevoel voor humor nog een enigszins frisse wind door het overvolle genre (zie ook het door de critici gekraakte The Exorcist: Believer nu in de bioscoop) waaien.
Widows (2018)
Acteurs: Viola Davis, Elizabeth Debicki, Michelle Rodriguez
Regie: Steve McQueen
© 20th Century Fox
Remake van een Britse tv-serie uit de jaren tachtig, die door schrijfster Gillian Flynn (Sharp Objects) en regisseur Steve McQueen (Hunger, Shame) van een moderne update werd voorzien. Viola Davis geeft in Widows gestalte aan een vrouw die haar criminele man (Liam Neeson) verliest na een confrontatie met de politie. Ze wordt vervolgens bedreigd door een gangster (Brian Tyree Henry uit Atlanta) aan wie haar man nu geld schuldig is en besluit met de weduwen van de kompanen van haar man (Elizabeth Debicki uit The Crown en Michelle Rodriguez uit Lost) een gewaagd plan op te zetten: de beroving van het huis van een lokale politicus (Colin Farrell). Met Widows nam Steve McQueen - het Oscarwinnende 12 Years a Slave was destijds zijn voorgaande film - een vrij opvallende afslag: hoewel er wel diepere thema's onder het oppervlak spelen is dit toch vooral een genrefilm die bedoeld om is te vermaken. Recentelijk richtte McQueen zich met de tv-serie Small Axe weer op meer expliciet sociaal drama.
The Hunger Games (2012-2015)
Acteurs: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Donald Sutherland
Regie: Garry Ross en Francis Lawrence
© Lionsgate
Eerder deze maand werden alle drie de Hunger Games-films toegevoegd aan het aanbod op Netflix. De reeks zou indie-darling Jennifer Lawrence (Winter's Bone), nadat ze eerder al te zien was in een X-Men-film, in 2012 katapulteren naar sterrendom en meerdere rollen in (en prijzen voor) drama's van regisseur David O. Russell. The Hunger Games speelt zich af in een dystopie waar jongeren elk jaar gedwongen worden een dodelijke strijd met elkaar uit te vechten (denk Battle Royale), terwijl de hele natie toekijkt. Deelneemster Katniss Everdeen (Lawrence) weet de 'spelen' te winnen en probeert gedurende de filmreeks een opstand in te luiden tegen de tirannieke president Snow (Donald Sutherland). Sinds de laatste film uit 2015 bleef het aardig stil rond de (toekomst van de) franchise maar daar komt op korte termijn verandering in: vanaf 16 november kun je in de bioscoop kijken naar de prequel-film The Ballad of Songbirds & Snakes, waarin we een jonge Snow volgen tijdens de 10e editie van de Hunger Games.
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief