Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Nieuwe films op Netflix: Pulp Fiction, Operation Kandahar en Taken

  •  
17-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2086 keer bekeken
  •  
Kandahar2

© Open Road Films

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: Gerald Butler in Afghanistan, non-lineaire misdaadverhalen en Liam Neeson in Frankrijk.

Pulp Fiction (1994)
Acteurs: John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman
Regie: Quentin Tarantino

Pulp Fiction

© Miramax Films

Invloedrijke misdaadfilm waarvoor Quentin Tarantino (Once Upon a Time in Hollywood) verschillende bekende verhalen uit het genre (twee killers die een schuld vereffenen, een gangster die het liefje van de baas mee uit moet nemen, een bokser die weigert opzettelijk te verliezen) afstofte en in een nieuw jasje stook, om ze daarna door middel van een non-lineaire vertelling in elkaar over te laten lopen en onverwachte zijpaden in te laten slaan. De dialogen over (pop)cultuur uit Reservoir Dogs bleven daarbij wel intact: in plaats van Madonna en Like a Virgin bakkeleien de criminelen nu voor aanvang van een klus over quarterpounders in Amsterdam. Pulp Fiction wekte ook de carrière van de verguisde John Travolta (Tarantino was groot fan van diens performance in Brian de Palma's Blow Out) weer opnieuw tot leven.

Operation Kandahar (2023)
Acteurs: Gerard Butler, Navid Negahban, Ali Fazal
Regie: Ric Roman Waugh

Kandahar

© Open Road Films

Een half jaar na de Nederlandse bioscooprelease is Kandahar nu beschikbaar op Netflix. In het drama wordt de cover van CIA-agent Tom Harris (Gerard Butler) ontmanteld, waarna hij als meest gezochte man in Afghanistan op de vlucht slaat. Samen met zijn Afghaanse vertaler (Navid Negahban) moet hij 650 kilometer afleggen naar een extractiepunt in Kandahar, terwijl het tweetal van alle kanten belaagd wordt. Butler herenigde voor de film met Greenland en Angel Has Fallen-maker Ric Roman Waugh, die inmiddels is uitgegroeid tot een vrij betrouwbare actieregisseur, nadat hij eerder zijn naam vestigde met solide gevangenisdrama's als Felon en Shot Caller. Desondanks werd Kandahar niet zo goed ontvangen als het bijna identieke The Covenant, dat draaide om een soldaat en een vertaler die op de vlucht zijn.

Taken (2008)
Acteurs: Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janssen
Regie: Pierre Morel

Taken

© Europa Corp

Taken begon als een voor de videomarkt bedoeld actiefilmpje dat naar verwachting zo weer vergeten zou worden, maar dat pakte toch iets anders uit: Liam Neeson werd met zijn 56 jaar geheel onverwacht gebombardeerd tot actieheld (en maakt nog steeds volop films in het genre) en er volgden twee sequels en zelfs een (Neeson-loze) tv-serie. In de eerste film reist oud-CIA-agent Bryan Mills (Neeson) na aan de telefoon een memorabele en vaak geparodieerde speech te hebben afgeleverd naar Parijs, waar hij zich een weg baant door een leger van Albanese gangsters in de hoop zijn ontvoerde dochter (Maggie Grace) terug te kunnen brengen. De sequels, ook allemaal geschreven door Luc Besson en Karate Kid-bedenker Robert Mark Kamen, werden steeds minder, maar staan voor de volledigheid ook op Netflix.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief