© Warner Bros / Alcon Entertainment
We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: de Oscar van Julia Roberts, twee vermiste kinderen en de Amerikaanse Burgeroorlog.
Erin Brockovich (2000)
Acteurs: Julia Roberts, Albert Finney, David Brisbin
Regie: Steven Soderbergh
© Universal Pictures
Julia Roberts won in 2001 haar eerste en tot nu toe ook enige Oscar voor het op feiten gebaseerde Erin Brockovich, dat ook nominaties in ontvangst mocht nemen voor het script van Susannah Grant (Unbelievable) en de regie van Steven Soderbergh (Full Circle). Het drama volgt een grofgebekte moeder die op pure wilskracht een baantje weet te bemachtigen bij de advocaat (Albert Finney) die net haar zaak heeft verloren en het uiteindelijk samen met hem opneemt tegen een bedrijf dat verantwoordelijk is voor het dumpen van giftig afval. De echte Erin Brockovich produceerde enkele jaren geleden ook nog een tv-drama geïnspireerd door haar leven getiteld Rebel, met daarin Katey Sagal als het titelpersonage, maar die serie werd na het eerste seizoen alweer gecanceld. Roberts gaan we later dit jaar weer tegenkomen op Netflix in een thrillerfilm gebaseerd op de roman Leave the World Behind, waarvoor ze herenigde met Homecoming-maker Sam Esmail.
Prisoners (2013)
Acteurs: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Paul Dano
Regie: Denis Villeneuve
© Warner Bros / Alcon Entertainment
Loodzware maar zeer beklemmende dramafilm over twee ontvoerde kinderen en de wanhopige daden van een vader die ten einde raad is. Nadat zijn 6-jarige dochtertje samen met een vriendje spoorloos is verdwenen en de politie de verdachte (Paul Dano) vrijlaat wegens een gebrek aan bewijs, besluit Keller Dover (Hugh Jackman) het heft in eigen hand te nemen, in de hoop zijn kind terug te vinden voordat het te laat is. Tegelijkertijd probeert de rechercheur op de zaak (Jake Gyllenhaal) Dover te behoeden voor een niet te herstellen misstap. Regisseur Denis Villeneuve zorgt voor een onheilspellend sfeertje waarbij de kijker zich geen moment op zijn gemak voelt; zeker wanneer de verontrustende martelpraktijken hun intrede doen. In november van dit jaar zou er nieuw werk van de Frans-Canadese filmmaker in de bios verschijnen, maar zijn Dune-sequel is door de stakingen in Hollywood inmiddels uitgesteld tot volgend jaar maart.
Glory (1989)
Acteurs: Matthew Broderick, Denzel Washington, Morgan Freeman
Regie: Edward Zwick
© Tristar Pictures
Veel mensen zijn in de veronderstelling dat Denzel Washington in 2002 dan 'eindelijk' zijn Oscar won voor Training Day, maar beseffen zich niet dat hij er begin jaren negentig ook al eentje won voor Glory. Dat was destijds wel voor een bijrol, want hoewel de film draait om het eerste bataljon zwarte soldaten dat tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog meevocht tegen de Confederatie, wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van een witte kolonel (Matthew Broderick, die onlangs een heel ander type rol speelde als gewetenloze farmaceut in Painkiller). Hoe dan ook is Glory ruim dertig jaar later nog steeds een essentieel oorlogsdrama: naast het acteerwerk van Washington en Morgan Freeman maken ook de gevechtscènes nog altijd indruk. Een van de soldaten in het bataljon wordt gespeeld door een jonge Andre Braugher (Holt in het komische Brooklyn Nine-Nine), die daarmee zijn debuut maakte op het witte doek.
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief