© 20th Century Fox
We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: de voorloper van Inception, de verdwenen vrouw van Ben Affleck en de doorbraak van Noah Baumbach.
Paprika (2006)
Stemmen: Megumi Hayashibara, Tôru Emori, Katsunosuke Hori
Regie: Satoshi Kon
© Sony Pictures
Esoterische en daardoor soms vrij lastig te volgen animatiefilm over het bezoeken en beïnvloeden van dromen, die door sommige fijnproevers bestempeld werd als een klein meesterwerkje. En ook bekende filmmakers zoals Christopher Nolan lijken Paprika te bewonderen: ten tijde van de release van Inception (2010) merkten aardig wat critici op dat beide films zoveel overeenkomsten vertonen dat het bijna geen toeval meer kan zijn. In de fantasyfilm zien we hoe psychiater Atsuko Chiba een rechercheur probeert te helpen door als haar alter-ego Paprika zijn telkens terugkerende droom binnen te stappen. Ze doet dit met behulp van een nog niet officieel goedgekeurde futuristische machine genaamd de DC Mini, die niet veel later gestolen wordt en er uiteindelijk voor zorgt dat de droomwereld en onze realiteit met elkaar in botsing komen. Paprika is gebaseerd op de roman van Yasutaka Tsutsui, waarvan nu een tv-bewerking door Cathy Yan (Birds of Prey) in ontwikkeling is bij Amazon.
Gone Girl (2014)
Acteurs: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris
Regie: David Fincher
© 20th Century Fox
Duistere psychologische thriller van David Fincher (zijn nieuwe film The Killer met Michael Fassbender verschijnt 10 november op Netflix), waarin het script van Gillian Flynn (gebaseerd op haar eigen boek) de twee hoofdrolspelers perfect in staat stelt om indruk te maken, en waarbij vooral Rosamund Pike opvalt in haar eerste echte (en voor een Oscar genomineerde) hoofdrol. Het zou haar leiden naar fraaie rollen in films als A Private War en Radioactive. Het centrale mysterie van Gone Girl draait om de verdwijning van kinderboekenschrijver Amy (Pike). Haar man Nick (Ben Affleck) wordt vervolgens al snel aangewezen als de hoofdverdachte en belandt zo in een gigantisch mediacircus, iets waar Affleck zelf - zeker tijdens de hoogtijdagen van 'Bennifer' - ook genoeg ervaring mee heeft. Gillian Flynn maakte onlangs nog de serie Utopia voor Amazon, maar beter kijk je op HBO Max naar de duistere verfilming van het ook door haar geschreven Sharp Objects, dat meer in de lijn ligt van Gone Girl.
The Squid and the Whale (2005)
Acteurs: Jeff Daniels, Laura Linney, Jesse Eisenberg
Regie: Noah Baumbach
© Sony Pictures / Samuel Goldwyn Films
Grote doorbraakfilm van Noah Baumbach, waarmee de schrijver-regisseur talloze prijzen en nominaties voor het scenario in de wacht sleepte. In het semi-biografische The Squid and the Whale, dat vooral uit de losse pols werd geschoten op 16MM-film voor een soort home-video-feel, zien we de gevolgen van een rommelige echtscheiding tussen twee schrijvers (Jeff Daniels uit The Newsroom en Laura Linney uit Ozark) in de jaren tachtig, en het effect ervan op hun twee kinderen (Jesse Eisenberg uit Fleishman Is in Trouble speelt de oudste zoon). Dat klinkt als zware kost, maar zoals we van Baumbach gewend zijn is er ook veel bijtende humor aanwezig in het script. De regisseur heeft inmiddels een stevige werkrelatie opgebouwd met Netflix, waar hij The Meyerowitz Stories, Marriage Story en het recente White Noise maakte. In die tweede titel ontleedde hij eveneens een chaotische echtscheiding en dat leverde hem destijds zijn tweede Oscarnominatie voor beste scenario op.
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief