Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Nieuwe films op Netflix: Godzilla Minus One, Thanksgiving en Jack Reacher: Never Go Back

  •  
02-06-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
213 keer bekeken
  •  
GodzillaMinusOne

© Toho Studios

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: een dodelijke feestdag, een Oscarwinnende Godzilla en Tom Cruise en Cobie Smulders op de vlucht.

Thanksgiving (2023)
Acteurs: Patrick Dempsey, Addison Rae, Milo Manheim
Regie: Eli Roth

thanksgiving_6xvEFy

© Sony Pictures

Na eerder al Machete en Hobo with a Shotgun was Thanksgiving de derde volwaardige film gebaseerd gebaseerd op een van de 'fake trailers' in het bijna twintig jaar geleden verschenen Grindhouse. Patrick Dempsey (elke zondag op Star Channel te zien als Derek 'McDreamy' in de eerste seizoenen van Grey's Anatomy) geeft gestalte aan een sheriff in Massachusetts die te maken krijgt met een moordenaar gekleed als Pilgrim-leider John Carver. De moordenaar lijkt wraak te willen nemen voor een fataal incident dat jaren eerder plaatsvond tijdens een Black Friday-uitverkoop. Regisseur Eli Roth voorziet de kijker daarbij van voldoende bloederige en creatieve 'kills', waarbij de sfeer dankzij de humor - en het feit dat de slachtoffers geen fijne mensen zijn - nooit te naargeestig wordt. Thanksgiving is weliswaar geen Halloween, maar wel een aardige toevoeging aan de lijst met horrorfilms die inzoomen op een specifieke feestdag.

Godzilla Minus One (2023)
Acteurs: Ryunosuke Kamiki, Minami Hamabe, Yuki Yamada
Regie: Takashi Yamazaki

godzilla-minus-one_t9IKjj

© Toho Studios

De Amerikaanse Godzilla-franchise is inmiddels verworden tot grootschalige CGI-festijnen waarin het vooral draait om actie (zie het recente Godzilla x Kong: The New Empire), maar voor de beste Godzilla-film van de laatste decennia moet je toch bij het Japanse Godzilla Minus One zijn. De makers besteden hier namelijk ook echt aandacht aan de menselijke personages - een onteerde kamikaze-piloot en zijn vriendin, die in het naoorlogse Japan met hun geadopteerde dochter een nieuw leven proberen op te bouwen - waarbij je als kijker oprecht betrokken raakt in hun levens en niet alleen maar zit te wachten op de scènes met vernieling en destructie. Die bijna onvermijdelijke vernieling en destructie is uiteraard wel aanwezig - het blijft natuurlijk een Godzilla-film - en stelt niet teleur: de special effects zijn zeker met het minimale budget (rond de 10 miljoen dollar) in het achterhoofd zeer indrukwekkend te noemen en werden dan ook terecht beloond met een Oscar.

Jack Reacher: Never Go Back (2016)
Acteurs: Tom Cruise, Cobie Smulders, Aldis Hodge
Regie: Edward Zwick

JackReacher2Paramount

© Paramount Pictures

Tweede verfilming van de Jack Reacher-boeken van Lee Child, waarvoor Tom Cruise herenigde met zijn The Last Samurai-regisseur Edward Zwick. In Never Go Back wordt de rondzwervende ex-militair gedwongen om een oud-collega (Cobie Smulders uit How I Met Your Mother) te hulp te schieten, nadat deze valselijk beschuldigd wordt van een dubbele moord. Het tweetal slaat samen op de vlucht, waarbij ook Reachers (mogelijke) dochter in gevaar lijkt te komen. Cruise en Smulders doen hun best, maar het vervolg is toch een stapje terug: Zwick heeft wat minder grip op dit soort materiaal dan Christopher McQuarrie in het eerste deel, het centrale mysterie is daarnaast minder interessant en tussen de bad guys zit geen Werner Herzog. Na de sequel verhuisde Jack Reacher dan ook (zonder Cruise) naar televisie: Amazon werkt nu aan een derde seizoen van Reacher, waarin de Nederlandse kleerkast Olivier Richters straks een van de bad guys zal spelen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief