Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Monsters at Work S01E01: The Hudsucker Proxy meets The Office

  •  
06-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Monsters-At-Wor
Spin-off van animatiefilmreeks speelt mooi met de dynamiek tussen humor en horror.
Als Tylor Tuskmon (Ben Feldman) zijn opleiding tot ‘schrikker’ met succes afrondt en wordt aangenomen bij Monsters, Inc, blijkt het bedrijf dat kinderen aan het schrikken maakt zijn beleid prompt te hebben veranderd. Deze strategische herpositionering houdt in dat de monsters in het vervolg de kinderen aan het lachen maken, om energie te genereren voor hun stad Monstropolis. Aan het schrikken maken en laten lachen zijn twee wezenlijk verschillende disciplines, dus maakt Tylor zich direct flink zorgen. Zeker als hij – omdat zijn vader een loodgieter is – ook nog eens terechtkomt in de werkplaats in de kelder van het pand van zijn nieuwe werkgever.
Daar wordt hij vergezeld door een team van ingenieurs die Monsters, Inc en al zijn mechanica draaiende houden. Onder wie zijn baas Fritz (Henry Winkler) en zijn nieuwbakken collega Val (Mindy Kaling). Voor Tylor bestaan zijn werkzaamheden voor nu uit apparaten repareren en zeulen met moersleutels, waardoor zijn droom, om met kinderen te werken, ineens ver weg lijkt. Maar de net aangestelde directeur Sulley (John Goodman) en zijn rechterhand Mike (Billy Crystal) stellen hem aan het einde van de eerste aflevering gerust: wij namen je aan, en bovendien: wij begonnen ooit vanuit de postkamer.
In dat opzicht, je opwerken tot aan de top van je bedrijf, doet Monsters at Work – een spin-off van de Monsters, Inc.-films – denken aan The Hudsucker Proxy meets The Office. Met als onomwonden boodschap: wie hard werkt komt er wel. Jonge kijkertjes zullen later van een koude kermis thuiskomen als blijkt dat dit lang niet altijd het geval is. Maar Disney is er natuurlijk vooral om kinderen te laten dromen. En tegelijkertijd kunnen de makers mooi spelen met de dynamiek tussen humor en horror. In veel gevallen zit er eigenlijk niet zoveel verschil tussen lachen en schrikken, zie bijvoorbeeld hoe kinderen soms op clowns reageren. Precies die scheidslijn wordt in Monsters at Work telkens met verve afgetast.
 
Monsters at Work S01, vanaf 7 juli 2021 op Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief