© Paradison Films
De veertiger Nathalie werkt in een fabriek die ingeblikte vis vervaardigt. Op zichzelf een eerbiedwaardig ambacht, maar ze wil meer en liegt zich de familie in van haar vriendin Stéphane. En dat lukt enorm goed.
De oorzaak van alle kwaad, of althans van veel ruzie en gedoe, is natuurlijk altijd je familie. Pater familias is in dit geval Serge, een volstrekte superhufter van een vent; rijk en gewelddadig. Zijn verdwenen dochter Stéphane zit in de nor en heeft een relatie met Nathalie en daar beginnen de problemen. Omdat Stéphane veilig opgeborgen is, komt bij Nathalie een slinks plan op: zij doet zich buiten medeweten van Stéphane zelf voor als Stéphane en wordt door Serge en zijn vrouw en kinderen binnengehaald als de verloren gewaande dochter die ze helemaal niet is.
Dat is niet heel geloofwaardig maar ze komt er toch mee weg, ook omdat de andere vrouwen in Serge’s landhuis zo hun eigen redenen hebben om mee te gaan in het verhaal van Nathalie. Dat verhaal ontwikkelt zich leuk; tijdens het kijken naar L'Origine du Mal word je prettig vaak op het verkeerde been gezet en de totaal en afgrijselijk onbetrouwbare Nathalie wekt aanvankelijk je sympathie, die uiteindelijk omslaat naar antipathie, want wat een ongelofelijke bitch blijkt ze te zijn, eigenlijk nog erger dan haar surrogaat-vader Serge. Ze wordt uitstekend gespeeld door actrice Laure Calamy (Les Cyclades) die erin slaagt om je hart eerst te stelen en daarna te breken.
© Paradiso Films
Een dodelijk fatale vrouw die je eigenlijk best begrijpt, want Serge en zijn andere familieleden zijn nóg erger dan Nathalie/Stéphane. Familie is hier echt oorlog en de valsheid druipt van het scherm, zoals alleen de Fransen dat kunnen. Een frisse familietragedie waar je ondanks alles toch best vrolijk van wordt. Het is minder erg dan de ultieme familiehaatfilm Festen, maar veel scheelt het niet.
L'Origine du Mal draait vanaf donderdag 15 juni 2023 in de bioscoop
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief