Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Ju-On: Origins S01: niet aanhoudende Japanse horror

  •  
03-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
147 keer bekeken
  •  
Ju-On: Origins
De serie exploreert het begin van de mythe van The Grudge.
'Gevaarlijke huizen veroorzaken geen gruwelijke incidenten.'
De Japanse horrorserie Ju-On: Origins is de nieuwste aanvulling op de Ju-On-franchise, bedacht door Takashi Shimizu. De franchise kent inmiddels al dertien films, twee korte films, een videogame, zeven boeken en drie comics, en is wellicht beter bekend als ‘The Grudge’. Ju-On-verhalen gaan over vloeken die zijn ontstaan en blijven bestaan in een huis in Tokio. Deze vloeken ontstaan meestal door een gewelddadige dood. Vaak geworteld in het fysieke en psychologische trauma van een vrouw. Hoe ze is vermoord, zelfmoord heeft gepleegd, verkracht of seksueel mishandeld is, maar vaker een combinatie hiervan.
In Ju-On: Origins is dit dus ook het geval. De serie gebruikt geweld gericht op vrouwen en kinderen en verklaart dit door middel van het paranormale. Het verhaal begint wanneer journaliste Haruka voetstappen hoort in haar huis en de hulp inschakelt van paranormaal onderzoeker meneer Odajimo. Hij schrijft een boek over paranormale activiteiten en is in het bijzonder geïnteresseerd in een berucht ‘spookhuis’ waarvan niemand hem precies kan vertellen waar het is. Maar waarom hij dat zo interessant vindt, kan hij niet verklaren.
Ju-On: Origins
De vriend van Haruka heeft wel een idee waarom er in het huis voetstappen te horen zijn: hij is namelijk een huis gaan bezichtigen waar iets niet helemaal pluis was. Wanneer hij dan ook nog op onverklaarbare wijze doodgaat, starten ze een onderzoek naar de gebeurtenissen in het huis.
Ju-On: Origins
In de serie zijn deze gebeurtenissen simultaan te zien, waardoor je als kijker ziet wat er van 1988 tot 1997 allemaal in het huis is gebeurd. De gruwelijkheden zijn vooral geweld tegen vrouwen en kinderen. In de eerste aflevering wordt er een kind mishandeld in een auto – door wat later een seriemoordenaar blijkt –  en in de tweede aflevering wordt Kiyomi Kawai verkracht. Hierna volgen nog meer verontrustende gebeurtenissen die zonder duidelijk narratief verklaard worden door het paranormale.
Doordat de vloek vaak geboren is door geweld tegen de (vrouwelijke) Ju-On zou je denken dat de geest als moreel kompas daders die soortgelijke misdaden plegen wilt straffen. Echter krijgen ook in deze serie de mannen geen 'straf', maar wordt hun gewelddadige gedrag verklaard door de invloed van het vervloekte huis.
Ju-On: Origins
De zes afleveringen zijn (gelukkig) maar dertig minuten, waardoor je net genoeg nieuwsgierig wordt om meer te willen zien, maar door de bizarre, en vaak onnodige, gewelddadige en bloedige scènes en slechte CGI weet het niet te boeien.
Ju-On: Origins S01, vanaf 3 juli 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief