Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Interview met Soumaya Ahouaoui

27-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1006 keer bekeken
  •  
13 soumaya
DOOR NATHALIE HUIGSLOOT

In de panelshow Ra ra rama- dan wordt het publiek op komische wijze meegenomen in het gedachtegoed van de ramadan. Gaat het daarbij ook om winnen?

Het gaat vooral om de persoonlijke ervaringen en grappige anekdotes die beide teams vertellen, maar er zitten ook feitelijke vragen bij over de islam en de ramadan. Dus ik heb me goed voorbereid. Want ik wil wel winnen hoor, haha. Ik wil altijd de beste zijn. Dat had ik als kind al. Op mijn vijfde ging ik op karate, wat ik prima kon, maar al snel dacht ik: en nu wil ik de beste worden. Dat gebeurde dan ook. Ik kwam in het Nederlandse team en op mijn zeventiende werd ik Europees kampioen. Zo is het bij mij altijd een beetje gelopen. Ik begin aan iets en daar wil ik dan heel goed in worden.

Weet je uit eigen ervaring veel van de ramadan?

Ja, de eerste keer dat ik meedeed was ik 8. Eerst halve dagen, en vanaf mijn twaalfde heb ik altijd volop meegedaan. Voor mij persoonlijk is de ramadan heel belangrijk, dus ik vind het leuk dat Nederland een inkijkje krijgt in de wereld rondom die, voor veel mensen, onbekende heilige maand. Ik denk dat veel mensen absoluut niet weten wat de beleving is van gelovige, bi-culturele mensen die eraan meedoen. Dus toen ik voor dit programma werd gevraagd, vond ik het meteen een goed idee. Oh wat vet, dacht ik, want er is nog nooit zo’n soort programma over de ramadan gemaakt.

Hoe is jouw beleving van de ramadan?

De ene keer vind ik het zwaarder dan de andere keer. Toen ik de dramaserie Zina opnam was het ramadan en maakte ik dagen van twaalf uur op de set, dan is het best heftig als je tussen zonsopgang en zonsondergang niet eet en drinkt. Maar het is ook een soort reset voor mij. Het hele jaar waai ik mee in de hectiek van het leven, en deze maand biedt mij de gelegenheid om dingen die ik niet prettig vind aan mijn leven, echt te veranderen.

Wat me dan bijvoorbeeld opvalt, is hoeveel tijd ik overhoud als ik niet de hele dag met eten en drinken bezig ben. Dan even een koffietje, dan een tussendoortje, het is zoveel gedoe de hele tijd. En tijdens de ramadan denk ik: wauw, ik kan nu gewoon even ademhalen tussen alle drukte door in plaats van steeds bezig te zijn met eten. Ook heb ik geen last van een bloedspiegel die steeds omhoog en omlaag gaat. Dat geeft me lichamelijk rust. Tijdens de ramadan kan ik mezelf een boost geven.

Lees verder op blz. 10 van VARAgids 13.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief