Logo VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.

Interview met Humberto Tan

31-05-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1431 keer bekeken
  •  
Humberto Tan
Door Koen van der Velden
Hij is terug, maar het vertrek bij Late night was voor Humberto Tan een pijnlijk afscheid: 'het heeft me iets onzekerder gemaakt. Je krijgt toch een klap.'
Drie jaar na zijn vertrek bij Late night, het praatprogramma waarvan hij in 2018 afscheid moest nemen vanwege tegenvallende kijkcijfers, keert Humberto Tan terug met een dagelijkse talkshow bij RTL. In navolging van Humberto, dat hij sinds begin dit jaar elke zondag presenteert, neemt hij de komende maanden, op de plek van Jinek en Beau, de zomer voor zijn rekening tijdens het Europees kampioenschap voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen van Tokio.

Heb je enig idee hoe het zal voelen, weer terug met een dagelijkse talkshow? Daar ben ik erg nieuwsgierig naar. Nu ik een wekelijks programma maak, denk ik: jeetje mina, dat was best wel veel, vijf jaar lang. Ja, soms vraag ik me af hoe ik het heb volgehouden, al voelde het destijds helemaal niet té intensief.

Hoe kijk je nu, drie jaar later, terug op je vertrek bij Late night? De leiding van toen vond dat het nodig was. Ik was het daar niet mee eens, en sprak dat ook uit. Je zag hoe het programma het daarna nog steeds lastig had, eigenlijk tot de komst van Jinek. Die heeft de avond nieuwe energie gegeven. Voor mij was het een pijnlijk afscheid, maar ik kijk vooral met veel plezier terug op het mooiste programma dat ik ooit gemaakt heb.

In een interview met Het Parool noemde je je afscheid een wespensteek aan het einde van een mooie avond. De pijn is verdwenen? Ja hoor, maar ik denk wel dat het me iets onzekerder heeft gemaakt. Je krijgt toch een klap.

Onzeker in welke zin? In de Late night-periode was ik heel stellig over bepaalde keuzes, items die ik wel of niet wilde. Toen het slecht ging, voelde ik me verantwoordelijk. Ik ben nu, denk ik, een beter teamplayer geworden. Ik heb het natuurlijk nooit alleen gedaan, maar ik laat nu meer aan anderen over. Ook al denk ik bijna zeker te weten dat ik een onderwerp niet zie zitten, vraag ik alsnog: wat vinden jullie ervan?

Maak je zo een beter programma? Wat is beter? Hogere kijkcijfers? Dat meer mensen kijken wil niet meteen zeggen dat je een beter programma hebt gemaakt. Een van de slechtst bekeken uitzendingen van Late night was een special met mensenrechtenactiviste Malala, terwijl dat juist een bijzonder gesprek was.

Je hebt door Late night geen obsessie met kijkcijfers ontwikkeld? Nee, maar ik keek wel elke ochtend. Nog steeds, op maandag.

Heeft het invloed op je dag? Ja en nee. Als ze niet goed zijn wordt de invloed van buitenaf groter en bestaat het risico dat het programma niet doorgaat. Aan de andere kant vragen we elkaar nog voordat de kijkcijfers bekend zijn: was dit de uitzending die we wilden maken? Je kunt je niet alleen door kijkcijfers laten leiden, daarvoor zijn ze te ongrijpbaar.

Hoe kwam je terugkeer aan de talkshowtafel tot stand? Ik ben gewoon doorgegaan met andere programma’s, maar heb ook bewust wat meer afstand genomen. Ik had het gevoel dat ik niet snel weer aan zo’n tafel zou zitten. Toen Peter van der Vorst begon als programmadirecteur informeerde hij of ik wilde nadenken over een talkshow. Nog niks concreet, maar ‘stel dat…’ Ik heb de boot toen afgehouden, zo snel wilde ik niet. Driekwart jaar later vroeg hij het weer. De combinatie van de zondag en de sportzomer vond ik interessant.

Heb je revanchegevoelens gekend? Nee, eigenlijk nooit. In februari kreeg ik te horen dat ik weg moest bij Late night, volgens mij heb ik ergens in april mijn contract verlengd. Daar gingen goede gesprekken aan vooraf, ze wilden me graag houden. Ik dacht nog wel: huh, maar volgens mij ben ik net…? ‘Ja, maar toch,’ zeiden ze. Door het vertrouwen dat we in elkaar hadden, zit ik nu op deze plek. Het is makkelijk feest vieren als het goed gaat, maar als het slecht gaat is het de vraag of je met je rug of gezicht naar elkaar gaat staan. Nou, we stonden met onze gezichten naar elkaar toe.

Eind vorig jaar verlengde je je contract met drie jaar. Heb je overwogen om dat niet te doen? Had je andere aanbiedingen? Ja, die had ik, en ik heb ook gesprekken gehad, maar uiteindelijk was de aanbieding van RTL heel goed, zowel inhoudelijk als financieel. Een derde element: het gevoel was goed. Na Late night presenteerde ik vooral talentenshows en quizzen. Ik vond de tijd nog niet rijp voor een terugkeer aan de talkshowtafel, maar ik wilde wel graag langere gesprekken voeren. Dat ben ik gaan doen op Radio 1, eens per week op vrijdag. Dat vond RTL geen probleem.

Deze zomer lijkt je op het lijf geschreven. Dit is een mooie manier om weer te beginnen. Liefde voor natuur, muziek en sport is leidend geweest in mijn carrière. Die basis heb ik altijd gehad. Sport begon vroeger met buitenspelen. Toen voetballen. Niet zo goed, hoor, maar dat heb ik wel lang gedaan.

Sport je nog? Ik heb een personal trainer die me een keer per week onder handen neemt, tot mijn tong op de vloer ligt. De pakken van vroeger passen nog, al moet ik eerlijk zeggen dat ik tijdens de coronacrisis wat te veel chocola ben gaan eten.

Je bent dit jaar voor het eerst sinds 2004 niet bij de Olympische Spelen. In 2004 was ik er in Athene voor de laatste keer bij namens de NOS, daarna heb ik bij alle Spelen, winter en zomer, de huldigingen voor Nederlandse medaillewinnaars gedaan.

Ze zullen je missen… Sporters lijken zich bij je op hun gemak te voelen. Waarom is dat, denk je? Volgens mij begint het met oprechte interesse die ik voor hen heb. Dat is belangrijk. Mark van Bommel zat laatst bij me aan tafel. Na afloop van de uitzending zei hij: ik kan gewoon iets met de vragen die je stelt. Dat is iets dat ik vaker hoor. Sport is een onderwerp dat me van nature fascineert. Ik heb hier bijvoorbeeld het vakblad De voetbaltrainer voor me liggen. Nou ben ik helemaal geen trainer, maar dan vind ik het toch leuk om even te lezen hoe Kees van Wonderen het bij Go Ahead Eagles doet. Sinds afgelopen zomer begeeft Tan zich actief in de sportwereld als voorzitter van de zogeheten commissie Mijnals, een groep (ervarings)deskundigen die de voetbalbond KNVB gevraagd en ongevraagd adviseert over het tegengaan van racisme en discriminatie binnen de eigen gelederen. Onder meer Ruud Gullit, Ahmed Marchouch, burgemeester van Arnhem, en oud-international Daphne Koster maken deel uit van de commissie, die werd opgericht als onderdeel van een ‘aanvalsplan’ van de KNVB en het kabinet. Aanleiding was het incident rond Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira, die in het najaar van 2019 racistisch werd bejegend in een uitwedstrijd tegen FC Den Bosch. Regelmatig overlegt de commissie Mijnals, onder leiding van Tan, met de top van de KNVB over het bevorderen van inclusiviteit en diversiteit.

Lees verder in VARAgids 23 vanaf pagina 8.

Meer over:

#artikelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief