Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Interview met Frank Evenblij

29-08-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
481 keer bekeken
  •  
Prepr_artikel
Door Annemart van Rhee

De aanhouder wint, weet programmamaker Frank Evenblij. Hij strikte Sting in 2018 voor Evenblij maakt vrienden doordat hij het management van de Britse wereldster jarenlang bestookte met mailtjes. Daarna kreeg hij de voormalig bassist van The Police vlak voor een optreden in de tuin van Paleis Soestdijk nogmaals voor de camera. Beginnend wijnmaker Sting, die van Evenblij bij die gelegenheid een mooi glas rood kreeg, stemde toe in weer een interview want: It’s always nice to speak to Frank. 

Zijn doorzettingsvermogen in combinatie met zijn oprechte interesse en hoge aaibaarheidsfactor zorgen ervoor dat voormalig Jakhals en Verrader Frank Evenblij bij veel sporters, artiesten en ook politici welkom is. In totaal verschillende settings. Op het partijkantoor van D66-leider Sigrid Kaag, thuis bij volkszanger Frans Bauer of op zijn scooter met sprinter Dafne Schippers achterop.

Voor het nieuwe seizoen van zijn personality show Evenblij maakt vrienden zien we hem weer in bijzondere omstandigheden. Zo is hij onlangs met de voor Nederland uitkomende zilveren olympische marathonloper Abdi Nageeye naar Afrika gereisd.

‘Abdi kwam twee jaar terug in Tokio zo’n beetje samen met Bashir Abdi over de finish. Een heel opmerkelijke en ontroerende gebeurtenis. Beiden zijn Somaliërs en afkomstig van verschillende stammen die elkaar normaal gesproken naar het leven staan. Dat moment heeft veel betekend voor dat verscheurde land. Ik ben daar ter plekke met Abdi langs familie geweest en terug in Nederland ook bij het boerengezin in Oldebroek dat hem als vluchteling onderdak gaf. Hij was toen een puber maar zorgde voor hun baby. Later kregen de ouders nog twee hoogblonde kinderen die zij Naime
en Said hebben genoemd. Abdi noemt hen zijn zus en broer. Het gezin heeft nu elf Oekraïners in de tuin. Abdi is met hen begaan, maar ook met de boerenprotesten.’ 

Evenblij laat weten dat hij trots is op dit portret. Door zijn enthousiasme en ook luchtige kijk – ‘Abdi zag Nederland bij aankomst aan als Disneyland’ – weet hij het in oorsprong zware verhaal een soort jongensboek- draai te geven. En ook de aflevering over mediatycoon Reinout Oerlemans krijgt een diepere gelaagdheid door niet alleen zijn Amerikaanse succesverhaal te belichten maar ook zijn zorgen om zijn gezondheid. Andere gasten in de reeks die draait om Nederlanders die het goed doen in het buitenland zijn onder meer wijnboer Ilja Gort, artiest Karsu Dönmez en Ilse DeLange die een nieuwe doorbraak in Duitsland beleeft.

Hoe heb je Reinout Oerlemans gestrikt? Hij staat al jaren bovenaan de verlanglijstjes van veel interviewers, maar zegt altijd nee.
Ook Reinout stuurde ik à la de beproefde methode van Ivo Niehe een paar jaar mails waarin ik schreef dat ik graag een portret van hem zou willen maken. Ik ken hem een beetje. Ik was 20 toen ik bij televisie bij Endemol begon waar hij ook zat. Daarna richtte hij Eyeworks op en in die eerste fase, toen het nog een klein bedrijfje in Amsterdam-Zuid was, zat ik bij hem op kantoor. We hadden een goede band maar ik heb hem de afgelopen tijd niet meer gesproken. Ook omdat hij zich acht jaar geleden heeft teruggetrokken in Los Angeles waar hij zijn bedrijf voor het luttele bedrag van 273 miljoen dollar aan Warner verkocht. Na al die tijd kwam er ineens een mail terug: hij stond open voor een interview. Hij herinnerde zich mij nog, kende het programma en zei dat mijn toon hem aansprak.

Hoe zou jij die toon willen omschrijven?
Als optimistisch positief. Ik hoop dat ik mensen in mijn enthousiasme meeneem in mijn programma’s. Een groot verschil ten opzichte van veel andere shows waarin de toon bepaald minder prettig kan
zijn. Cynischer. Ik probeer ook altijd originele invalshoeken te bedenken waardoor je een ander gesprek krijgt. Bijvoorbeeld in de serie Shirtje ruilen praatte ik met profs en oud-profs over hun collectie voetbalshirts waar vaak de meest mooie en nostalgische verhalen achter schuil gaan. Dan kom je verder dan de geijkte gesprekjes. Die positieve en optimistische benadering is geen beweegreden op zich of vooraf bedacht plan voor mijn programma’s. Het is een verlengstuk van mijn karakter. 

Wat gebeurde er na die mail van Oerlemans?
We hebben eerst twee uur geskyped en toen merkten we dat het klikte. Beiden zijn we zo ontzettend gepassioneerd over het tv-vak. Vervolgens reisde ik naar Los Angeles en heb een week met Reinout meegelopen. Ik ben op zijn kantoor geweest, maakte een pitch mee bij CBS. Ik heb zijn vrouw Daniëlle en zijn vier kinderen ontmoet die onder meer vertelden over de Oerlympics, hun sportieve familiecompetitie in het weekeinde. Daniëlle heeft naam gemaakt in de LA community, zij ontwerpt en verbouwt huizen. Hun eigen huis hebben ze vorig jaar voor 60 miljoen dollar aan The Weeknd verkocht. Ik heb met Reinout een pittig en ontroerend gesprek gevoerd over zijn hartaanval in 2014. Hij is heel sportief maar toch had hij last van adervernauwing waardoor een driedubbele bypass nodig was. Ik dacht altijd dat zijn drukke werk daar invloed op had, maar hij zegt dat het iets genetisch was. Ik vond wel dat hij nog steeds krankzinnig gejaagd leeft. Ik dacht: wanneer je zoveel hebt verdiend, kun je toch iets meer op je lauweren rusten. Maar wat een tempo, hij rent de hele dag. Nou loop ik van nature minder snel vanwege mijn kilo’s, maar hij is echt niet bij te houden.

Lees verder in de VARAgids 36 vanaf bladzijde 8.

Meer over:

#artikelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief