Genuanceerde documentairereeks schetst onze nieuwsgierigheid voor (historische) fenomenen.
Hoewel de voornaamste speerpunt van Netflix vermaak is, kan informeren soms ook tamelijk vermakelijk zijn, zo bewijst History 101. Een reeks van tien geschiedenislessen met een duur van slechts twintig minuten. Waarmee je je historische lacunes kan vullen of je kennis kan opvijzelen. Door je te verdiepen in onderwerpen als fastfood, de ruimtewedloop en robots. De aflevering over feminisme is ook interessant: het is een korte documentaire waarin wordt betoogd dat de strijd voor gelijke rechten nog lang niet gestreden is. Ook dat is fijn: dat de makers van History 101 er geen doekjes om winden.
Net zoals in de aflevering over kernenergie. De voor- en nadelen ervan worden zorgvuldig afgewogen voordat men een nieuw fenomeen introduceert: kernfusie. Deze manier van energie winnen levert niet het kernafval op waar we ons zo zorgen om kunnen maken. De aflevering over DNA is eveneens bijzonder genuanceerd. DNA-onderzoek heeft ertoe geleid dat de zogeheten Golden State Killer in 2018 ein-de-lijk werd opgepakt. Maar hoever moeten overheden gaan in het categoriseren van mensen aan de hand van hun genetisch materiaal? En wanneer komt privacy in het gedrang? Dat is de crux van academisch denken: een betoog eindigen met een vraag.
Dat is inherent aan de mens, dat schetst onze nieuwsgierigheid. Maar het bevestigt ook dat we op veel vragen nog geen antwoorden hebben en voor veel vraagstukken oplossingen vooralsnog ontbreken. Om dan alsnog een bevredigende analyse te kunnen maken moeten we dikwijls terugkijken naar het verleden, en dat is wat History 101 op een prettige, doordachte manier doet.