Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Help: wachten op hulp die nooit zal komen

  •  
31-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
259 keer bekeken
  •  
Help
De eerste coronagolf van 2020 voelt als een ver verleden. De dramafilm Help geeft de hardst getroffenen van toen een gezicht.
Foto's: The Forge / All3Media
Na wat opstartprobleempjes op de arbeidsmarkt lijkt Sarah (Jodie Comer, Killing Eve , The Last Duel ) als hulp in een verzorgingshuis in Liverpool haar roeping te hebben gevonden. Ze heeft meteen een klik met Tony (Stephen Graham, This is England , Boardwalk Empire , Snatch ), een 47-jarige bewoner met vroege dementie. Dan bereikt de eerste coronagolf de Britse kust.
Als kijker bevinden we ons nu in een vreemd soort vagevuur. Aan de ene kant voelt het nog te vroeg voor een terugblik; tegelijkertijd voelt de chaos van die eerste coronamaanden als een ver verleden.
De dramafilm  Help geeft een gezicht aan een doelgroep die dat eerste half jaar het hardst werd geraakt, maar die voor gezonde mensen zonder eigen familie in een verzorgingshuis toch heel abstract bleef: als een verzameling alarmerende, maar toch ook steriele, statistieken. Van de ruim 48.000 Britten die die eerste drie maanden aan de gevolgen van corona stierven was veertig procent afkomstig uit verpleeghuizen.
Help
De scènes waarin filmmaker Marc Munden ( The Secret Garden , Utopia ) zich specifiek op die eerste momenten van chaos en onzekerheid richt, komen dan ook het hardst binnen. De verwarring onder de bewoners, die niet begrijpen waarom ze opeens hun kleine kamertje niet meer af mogen, en waarom hun familie opeens niet meer op bezoek komt. Iedereen, ook de manager (Ian Hart, The Last Kingdom , The Terror ), tast in het duister. Veel (materiële) hulp van de overheid hoeven particuliere instanties ook niet te verwachten.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
De camera volgt Sarah gedurende één hartverscheurende nacht die wel een eeuwigheid lijkt te duren. Ze staat alleen op de afdeling – haar collega’s zijn in quarantaine – en de gezondheid van één van de bewoners gaat met schrikbarende snelheid achteruit. De donkere gangen lijken wel loopgraven, met Sarah – ‘bewapend’ met een stofmasker en een verknipte vuilniszak – als de eenzame soldaat, wachtend op hulp die niet zal komen.
Help
In de laatste akte loopt de film wat van de rails, maar dat doet niets af aan wat ervoor kwam. Help  schijnt een confronterend licht op een groep die al te makkelijk wordt vergeten.
Help, op 11 november 2022 om 22.58 uur te zien op NPO 3
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief