Toen Yora Rienstra begon aan haar nieuwe, vierdelige documentaireserie over de wooncrisis, had ze direct een titel in haar hoofd: Heel Holland dakloos. Maar daar stak MAX- directeur Jan Slagter (uitzendgemachtigde van Heel Holland bakt) een stokje voor. Tegen Half Holland dakloos kon hij niet protesteren. Dus die werd het – en het is stiekem een veel betere, vindt ook Rienstra zelf. ‘We kijken met z’n allen gezellig naar zo’n taartenbakprogramma, maar ondertussen komen er steeds meer mensen op straat te staan.’ Nee, dat is geen luchtige bodem, met roomcrème. De huizencrisis is een groot maatschappelijk probleem. Een hele generatie heeft grote moeite met het vinden van een huis. Vooral starters en jongeren hebben het zwaar. Sociale huurwoningen hebben lange wachtlijsten; in de vrije sector zijn de huren astronomisch gestegen en een huis kopen is met de huidige prijzen en zonder jubelton of anderszins hulp van een hogere macht – eigenlijk onbegonnen werk
Rienstra weet het uit eigen ervaring. De geboren en getogen inwoner van Amsterdam woont sinds haar scheiding zes jaar geleden, met haar twee kinderen en vriendin op een verdieping boven haar ouders. Op zich prima alleen was het niet wat ze zich erbij voorgesteld had op haar leeftijd. ‘Vorig jaar werd ik door Het Parool geïnterviewd over ‘leuke plekken’ in de stad. De interviewer vroeg wat ik zou willen veranderen. Ik zei dat ik droomde over een eigen plek, een eigen huis. Ik kom uit Amsterdam en zit ook aan de stad vast omdat ik co-ouderschap heb over mijn oudste zoon. Ik wilde niet klagen, maar de journalist sloeg er heel erg op aan. Ik ging me erin verdiepen en realiseerde me hoe gek het eigenlijk is dat ik met mijn middeninkomen geen plek kan krijgen in de stad waar ik ben geboren. Vervolgens kwamen toen de woonprotesten. Daar ben ik heen gegaan en ik vervolgens kwam het idee voor deze serie, waarvan ik gelijk wist dat het geen jankverhaal moest worden over een vrouw in haar linkse gaybubbel die geen huis kan krijgen, maar om wat er aan de hand is, om wie het gaat en ook: zijn er oplossingen?
In Half Holland dakloos trekt Rienstra dwars door Nederland, naar stad en platteland. Ze spreekt niet alleen woningzoekenden maar ook vastgoedondernemers, studenten, huizenflippers (dat zijn mensen met twee rechterhanden die een zogenaamd bouwval opkopen, opknappen en binnen korte tijd met grote winst weer verkopen). ‘In eerste instantie wilden we een doorwrocht politiek-journalistiek verhaal vertellen, maar al snel kwamen we erachter dat het gaat over mensen. Deze serie gaat echt over mensen en hun persoonlijke verhalen en visies.
Lees verder in VARAgids 9 vanaf bladzijde 18.
Meer over:
artikelenOntvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief