Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities S01E01: lekker nostalgisch maar nog niet geslaagd

  •  
25-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Guillermo del Toro's Cabinet of Curioisities
Tim Blake Nelson schittert in een omineuze openingsaflevering die dankzij het veelvuldig gebruik van CGI nogal flets eindigt.
Een mysterieuze man huurt al sinds 1945 een opslagruimte op een industrieterrein in een Amerikaanse stad. Als hij overlijdt dan worden zijn bezittingen – een knipoog naar Storage Wars en andere inhalige reality-tv – prompt geveild. Dat hele veilingproces blijkt echter doorgestoken kaart: de veilingmeester speelt onder een hoedje met een andere mysterieuze man (Tim Blake Nelson uit The Ballad of Buster Scruggs ) die de inhoud van de ruimte opeist. Nelson vertolkt een racist, die in zijn truck de hele dag naar wanstaltige talk radio luistert en Spaanstalige landgenoten sommeert om Engels te spreken. Noodgedwongen is hij oplichter geworden, nadat hij een schuld opbouwde bij een crimineel.
Het verhaal – de aflevering heet Lot 36 - speelt zich af tijdens de Eerst Golfoorlog in 1990. Niet zonder reden: Guillermo del Toro – tevens de showrunner van deze anthologiereeks – schreef het scenario en koppelt hedendaags racisme aan het Amerikaanse oorlogsverleden. Zo introduceert hij vakkundig een link met de nazi-erfenis in de Verenigde Staten. Kortom, Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities is horror met een boodschap. Gelardeerd met een laagje nostalgie, want Del Toro – die de afleveringen zelf inleidt – wil de kijker graag deelgenoot maken van zijn liefde voor afschrikwekkende verhalen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Guillermo del Toro's Cabinet of Curioisities
Het is alleen spijtig dat de zorgvuldig opgebouwde spanning in Lot 36 niet culmineert in een zinderend einde. Het slot oogt flets, en CGI – waar Del Toro trouwens spijtig genoeg wel een fan van is – domineert ineens het beeld en tornt aan de algehele geloofwaardigheid van de aflevering. Die wending doet afbreuk aan de rest van de aflevering. Hopelijk zijn de eerstvolgende afleveringen (tot en met komende vrijdag verschijnen er twee per dag) meer de moeite waard.
Guillermo del Toro's Cabinet of Curioisities S01, vanaf 25 oktober 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief