Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Granite harbour S01E01: de boodschap ligt er dik bovenop

  •  
19-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3035 keer bekeken
  •  
GraniteHarbour

© BBC First

Schots misdaaddrama over een oud-militair die zich voegt bij de politie van Aberdeen lijdt onder voorspelbare verhaalelementen. 

Met een grote glimlach op zijn gezicht en uitgedost in vol militair ornaat stapt sergeant Davis Lindo (Romario Simpson) het politiebureau van het Schotse Aberdeen binnen. Hij komt daar als detective werken, maar niemand is van hem onder de indruk. Collega Bart (Hannah Donaldson) vindt Lindo aanvankelijk een wijsneus. Lindo’s baas Monty (Michelle Jeram) vraagt haar nieuwe ondergeschikte waarom hij eigenlijk niet in Jamaica is gaan werken. Kortom: je zou de wijze waarop het personage van Simpson wordt onthaald kunnen beschouwen als een luchthartige vorm van racisme. Sowieso ligt de boodschap er erg dik bovenop in Granite harbour.

Als Lindo, die bij de militaire politie werkzaam was, begint te werken aan zijn eerste moordzaak, dan ligt het in de lijn der verwachting dat zijn collega’s zijn observaties wegwuiven. Er is een oliebaron dood aangetroffen in een bos en Lindo heeft al vrij snel een dader in het vizier, maar wordt niet geloofd door Bart en Monty. Eigenlijk vinden ze dat hij zijn mond moet houden. Ondanks het feit dat Lindo tien jaar ervaring heeft, begrijpt hij de politiemores nog niet helemaal, lijken ze te insinueren. Hoewel, en ook dat is voorspelbaar, de vrouwen gaandeweg beginnen te ontdooien.

GraniteHarbour2

© BBC First

Het probleem met Granite harbour is tweeledig. Simpson gebruikt soms slapstick, om te benadrukken hoezeer zijn personage zich soms eenzaam voelt – denk aan verbaasde blikken wanneer hij weer eens wordt terechtgezet. Die humoristisch bedoelde momenten voelen wat gekunsteld, omdat Granite harbour tegelijkertijd pretendeert een misdaaddrama te zijn. Daarnaast doet de Schotse serie wel erg denken aan een trits aan andere titels uit het Verenigd Koninkrijk. Britten zijn dol op whodunits en je moet dus wel van goeden huize komen om liefhebbers van dit genre tevreden te stellen. Daar slaagt Granite harbour met zijn voorspelbare verhaalelementen nauwelijks in.

Granite harbour S01, vanaf 19 juni wekelijks bij BBC First

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief