Pools historisch drama over sekswerkers in de jaren 70 oogt in eerste aflevering nog wat onevenwichtig.
Foto credits: Lukasz Bak / Netflix
De camera volgt een kleurrijk gezelschap van sekswerkers, in de Poolse reeks Glitter ( Brokat ). Het historische drama speelt zich af in 1976, aan de Poolse Riviera, nabij Sopot. Daar hebben rijke mannen graag betaalde seks met vrouwen. Dat kost zo’n 30 dollar per uur, bijna het equivalent van een maandsalaris uit die tijd. Dus is het runnen van een bordeel big business, hoewel in de pilotaflevering ook te zien is dat sekswerk in die tijd gepaard ging met grote gevaren. Zo is te zien hoe bordeelhoudster en sekswerker Pola (Wiktoria Filus) probeert overheidsinspecteurs die telkens overtredingen constateren in haar etablissement om te kopen.
Maar veel mannen, zeker diegenen met invloed, willen vaak niet betalen. Chanteren is hun modus operandi. Een vrijpartij in ruil voor de andere kant op kijken. In die zin levert dat een fascinerende maar pijnlijke tegenstelling op: Glitter is een portret van vrijgevochten vrouwen die toch onder het juk leven van het patriarchaat. Om te kunnen werken moeten ze telkens compromissen sluiten. En tegen kwaadwillende cliënten kan je als vrouw vrijwel niets doen. Dat is een pijnlijke constatering, die dankzij de kleurrijke mise-en-scène in de serie niet helemaal doorsijpelt.
Want ondanks alle levensbeperkingen waar de vrouwen onder gebukt gaan, kan je Glitter kwalificeren als een romantisering van het oudste beroep ter wereld. Misschien ligt dat ook aan alle close-ups van borsten. Is dat, die naaktheid, trouwens feministisch bedoeld? Of hebben de makers andere bedoelingen? Want het is wel opvallend dat de mannen, in termen van functioneel naakt, buiten beeld blijven.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Glitter voelt in die zin soms wat tegenstrijdig. Is het een exploitatieve verbeelding van sekswerk? Of heeft de camera sympathie voor de sekswerkers? Precies dat blijft in de eerste aflevering onduidelijk, in een reeks die er wat betreft historische details overigens verzorgd uitziet.