Logo VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.

Gastheer

28-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
309 keer bekeken
  •  
Gastheer Prepr
Door Joep School

Voor het scherm kent niemand hem, achter de schermen iedereen. De Ier Tommy Byrne is ruim 30 jaar opnameleider van menig tv-programma.

Tommy Byrne (65) is de ceremoniemeester van de studiovloer. Grijs haar, woeste witte baard, vierkant montuur, Ierse tongval en standaard een grote headset op zijn hoofd, die hem in staat stelt te communiceren met de regisseur. Ruim dertig jaar doet hij dit vak nu – en is hij een niet te ontkomen verschijning. Sinterklaas zet al 30 jaar geen voet aan wal, vóórdat Byrne het seintje geeft. Op Koninginnedagen wist prinses Beatrix dat de kust veilig was, als de grijze meneer van tv haar met een vriendelijk knikje vroeg uit de bus te stappen. Bij koning Willem-Alexander is het niet anders. En ook in de tv-studio’s van talkshows Khalid & Sophie en Op1 en hun voorgangers, is Byrne de smeerolie op de set.

De magie van live-tv heeft hem volledig in zijn greep, sinds hij in 1977 vanuit Dublin naar Nederland kwam. Toen nog als geluidstechnicus van jazzrock-band No Buckets. Hij bleef, werd belichter bij de NOS en een poos later vond hij als opnameleider zijn definitieve vak. En dus staat hij vaak vooraan. Een verre van complete greep uit de live tv-uitzendingen die hij in goede banen leidde: de staatsbegrafenissen van prins Claus (2002, 4,4 miljoen kijkers), prinses Juliana (2004, 3,4 miljoen kijkers) en prins Bernhard (2004, 4,3 miljoen kijkers), de jaarlijkse dodenherdenkingen op de Dam, de verkiezingsnachten, The passion, de MH17-herdenkingsdienst in de Amsterdamse RAI, de Olympische Spelen-uitzendingen van de NOS in Londen en Sotsji, het Eurovisie Songfestival in Rotterdam (wereldwijd 183 miljoen kijkers), enzovoorts, enzovoorts. En dan hebben we het nog niet eens over de talkshows Sonja, Barend & Witteman, Pauw & Witteman en DWDD en live-registraties van bijvoorbeeld Lowlands.

Byrne: ‘Het mooie van live televisie is dat iedereen op zijn toppen móet presteren. Als iets opnieuw kan, dan gaat het vaak ook mis. Bij live is die mogelijkheid er simpelweg niet. Er is vaak maanden vergaderd over grote producties en dan is er één moment waarop het moet gebeuren. Ik kan enorm genieten van de energie die dat geeft, en hoe die aanwezig is bij iédereen van presentator tot kabellegger.’ In die heisa heeft dan iedereen zijn eigen rol. Byrne ziet zichzelf inmiddels vooral als gastheer. Hij moet de mensen vóór de camera op hun gemak stellen. Gaat het goed? Ja? Nou, dan gaan we over een minuutje beginnen.

Lees verder in VARAgids 40 vanaf bladzijde 26.

Meer over:

#artikelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief