Wie zijn toch die artiesten die de opening van onze favoriete tv-series verzorgen? In deze reeks artikelen kijken we naar de bands, zangers en zangeressen die de leaders zongen. Deel 48: Todd Griffin en Cheap Trick, bekend van That 70s Show.
De sitcom That 70s Show brengt van 1998 tot 2006 een liefdevolle knipoog naar de groovy jaren 70. Het is een onverwacht succes, en de start van de carrières van sterren als Ashton Kutcher, Mila Kunis en Orange is the New Black-actrice Laura Prepon. Hoofdpersoon in de serie is de tiener Eric Forman (Topher Grace), die met zijn vrienden rondhangt in de kelder van zijn ouderlijk huis, terwijl typische seventies-dingen als strakke kleren, extravagante kapsels en experimenteren met drugs de revue passeren. Een ander belangrijk thema is muziek. Iedere aflevering opent dan ook met het nummer ‘In the street’ uit – hoe kan het ook anders – de jaren 70.
Wat we horen, is echter geen opname uit de seventies, maar een heropname. Het origineel van ‘In the street’ is een track van Big Star uit 1972, geschreven door de bandleden Alex Chilton en Chris Bell. In 2000 geeft Chilton in gesprek met Rolling Stone aan dat hij de heropname niet gehoord heeft, en dat hij de serie vooral associeert met de royalties die hij ontvangt. ‘Ironisch genoeg krijg ik 70 dollar voor iedere uitzending. Dus voor mij is het That $70 Show,’ vertelt hij.
Het eerste seizoen van That 70s Show gebruikt de heropname van ‘In the street’ door een groep sessiemuzikanten, met Todd Griffin als zanger. De Amerikaan maakte deel uit van de band The Graveyard Train en heeft inmiddels al twee soloplaten uitgebracht – al kwam hij niet meer in de buurt van zijn That 70s Show-succes. Een opmerkelijk detail aan die heropname is dat de versie van Griffin een deel van de originele songtekst weglaat. De regel ‘Wish we had a joint so bad’ is blijkbaar te brutaal voor That 70s Show, ondanks de vele verwijzingen naar drugs in de serie.
Na het succes van het eerste seizoen, laten de producenten wederom een nieuwe versie maken van ‘In the street’. Ditmaal is het de beurt aan een band die daadwerkelijk successen behaalde in de seventies: Cheap Trick. De band scoort in 1978 een enorme hit met ‘I want you to want me’. Cheap Trick is nog altijd actief, en wordt in 1999 gevraagd voor een nieuwe versie van het intronummer. En wederom is er een aanpassing aan de tekst. Met de tekst ‘We’re all alright’ verwijst Cheap Trick naar het refrein van die andere eigen hit, ‘Surrender’.
That 70s Show maakt tot het achtste en laatste seizoen gebruik van de opname van Cheap Trick. Kortom: er zijn drie versies van ‘In the street’. En de ene versie uit de jaren zeventig wordt uitgerekend niét gebruikt in That 70s Show. ‘Ik geloof niet dat het grote publiek weet dat wij iets te maken hebben met die serie,’ vertelt Big Star-drummer. ‘Een tijdje terug speelde ik het nummer tijdens een optreden. M’n vrouw zat in het publiek en hoorde iemand vragen: “Waarom spelen ze dat That 70s Show-nummer?”’