Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Filmtips: Vice, Edge of Darkness en Doris

  •  
21-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Vice
We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: de wraak van Mel Gibson, Christian Bale als Dick Cheney en Nederlandse romkoms.
Edge of Darkness (2010)
Acteurs: Mel Gibson, Ray Winstone, Danny Huston
Regie: Martin Campbell
Edge of Darkness
Af en toe mag een Europese filmmaker zijn succes in eigen land nog eens overdoen aan de andere kant van de oceaan: George Sluizer met Spoorloos, Dick Maas met De Lift en Martin Campbell (die twee keer de James Bond -franchise nieuw leven inblies) met Edge of Darkness. Mel Gibson ( Fatman ) speelt Thomas Craven, een detective in Boston die ziet hoe zijn dochter, een milieu-activiste, voor zijn eigen deur wordt doodgeschoten en vervolgens verwikkeld raakt in een enorm complot. De Amerikaanse film mist wat van de nuance uit het origineel (een zes uur durende miniserie van de BBC), maar intrige is er ruim voldoende, ook mede dankzij een mysterieuze 'cleaner' (denk een door bedrijven ingehuurde The Wolf uit Pulp Fiction) gespeeld door Ray Winstone.
Vice (2018)
Acteurs: Christian Bale, Amy Adams, Sam Rockwell
Regie: Adam McKay
Vice
Volgens sommigen pijnlijk grappig en volgens anderen juist alleen pijnlijk: de soort van biopic Vice - met een Golden Globe-winnende Christian Bale als vicepresident Dick Cheney - wist de pers flink te verdelen, hoewel de consensus toch wel richting het positieve leunde. De film werd geregisseerd door Adam McKay, voorheen vooral bekend van zijn Will Ferrell-komedies, die daarvoor ook een komische draai gaf aan een serieus onderwerp (de financiële crisis) in The Big Short. Veel acteurs bleken fan van de politieke satire van McKay, waardoor hij nu vaak een ensemble cast vol grote namen weet te strikken: zo spelen Jennifer Lawrence en Leonardo DiCaprio rollen in zijn einde-van-de-wereld-film Don't Look Up, die later dit jaar op Netflix verschijnt.
Doris (2018)
Acteurs: Tjitske Reidinga, Guy Clemens, Gijs Scholten van Aschat
Regie: Albert Jan van Rees
Doris
Begin april verschijnt er met de romkom Just Say Yes voor het eerst een volledig Nederlandse Netflix-film, dus het is wellicht niet toevallig dat er de afgelopen week een aantal andere romantische komedies van Nederlandse makelij aan het aanbod werden toegevoegd. Zo is Tjitske Reidinga (die onlangs de hoofdrol speelde in de tragikomische tv-serie De K van Karlijn) te zien in het filmvervolg op de serie Doris, waarin ze als gescheiden vrouw met behulp van haar beste vriend (Guy Clemens uit Het A-Woord ) haar leven op de rails probeert te krijgen. Ook Bracha van Doesburgh (vanaf woensdag weer te zien in Oogappels ) heeft een bijrol. Naast Doris verscheen deze week ook Wat is dan liefde met Elise Schaap (ook bezig met een Netflix-serie en straks te zien in Ferry ).
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief