Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Filmtips: The Mule, Dallas Buyers Club en Lucia de B.

  •  
13-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
The Mule
We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: een zieke Matthew McConaughey, de smokkelwaar van Clint Eastwood en de 'Engel des Doods'.
Dallas Buyers Club (2013)
Acteurs: Matthew McConaughey, Jared Leto, Jennifer Garner
Regie: Jean-Marc Vallée
Dallas Buyers Club
Biografische dramafilm van Jean-Marc Vallée (die niet veel later op tv furore maakte met Big Little Lies en Sharp Objects ) waarvoor Matthew McConaughey een flinke fysieke transformatie onderging: de acteur viel tientallen kilo's af voor de rol van de met HIV-besmette Texaan Ron Woodroof, die in de jaren tachtig besluit de dan nog onbekende ziekte met experimentele (en illegale) middelen te bestrijden. Hij sluit daarbij een onwaarschijnlijk partnerschap (en uiteindelijk vriendschap) met de drugsverslaafde Rayon (Jared Leto). McConaughey en Leto wonnen talloze prijzen voor hun optredens (inclusief Oscars en Golden Globes), hoewel de rol van een personage als Rayon anno nu waarschijnlijk niet meer door een non-transgender-acteur gespeeld zou worden.
The Mule (2018)
Acteurs: Clint Eastwood, Bradley Cooper, Laurence Fishburne
Regie: Clint Eastwood
The Mule
Hoewel Clint Eastwood non-stop achter de camera staat als regisseur, worden zijn acteerklussen steeds sporadischer. In 2018 was hij echter voor het eerst in zes jaar weer op het witte doek te zien, in het tevens door hemzelf geregisseerde The Mule, waarvoor hij herenigde met zijn Gran Torino-scenarist Nick Schenk. Hij raakte namelijk dusdanig gefascineerd door een waargebeurd verhaal over een bejaarde man die drugs smokkelde voor een Mexicaans kartel, dat hij het niet kon laten om weer eens een hoofdrol op zich te nemen. Bradley Cooper (die hij regisseerde in American Sniper) speelt de DEA-agent die het kartel onderzoekt. Eastwood werkt momenteel opnieuw - als acteur en regisseur - met Schenk aan het westerndrama Cry Macho.
Lucia de B. (2014)
Acteurs: Ariane Schluter, Barry Atsma, Sallie Harmsen
Regie: Paula van der Oest
Lucia de B.
Door feiten geïnspireerde dramafilm van Paula van der Oest ( Tonio ), over de beruchte strafzaak tegen verpleegster Lucia de Berk (Ariane Schluter), destijds de 'Engel des Doods' genoemd, die tot levenslang werd veroordeeld voor meerdere misdrijven in het ziekenhuis waar ze werkte, maar in 2010 toch weer werd vrijgesproken. Bijrollen zijn er voor Sallie Harmsen (binnenkort te zien als het nichtje van Luther in Doodstil ) en Barry Atsma ( Bad Banks ). Schluter werkte een jaar later weer met Van der Oest, aan de nu bij Ziggo te bekijken politieserie Noord Zuid , en ook Atsma herenigde onlangs met de regisseur voor het Britse drama The Split. Lucia de B. is nog altijd de laatste Nederlandse bioscoopfilm die in ieder geval de shortlist van de Oscars haalde.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief