Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Filmtips: Mad Max, Maggie en Dirty Dancing

  •  
01-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Dirty Dancing
We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen op een rij. Met deze week de wraak van Mad Mel, de dans-moves van Patrick Swayze en Arnold als bezorgde vader.
Mad Max (1979)
Acteurs: Mel Gibson, Joanne Samuel, Hugh Keays-Byrne
Regie: George Miller
Mad Max
Met Mad Max zette George Miller eind jaren zeventig de Australische filmindustrie op de kaart: de doorbraak van Mel Gibson kostte volgens de regisseur slechts 350.000 Australische dollars (sommige crewleden werden betaald in kratjes bier), maar bracht wereldwijd 100 miljoen dollar op. De film volgt agent Max Rockatansky (Gibson), die het in een dystopische outback aan de stok krijgt met een moorddadige bende, geleid door de psychopatische Toecutter (Hugh Keays-Byrne). De nog onbekende Gibson (zijn stem werd gedubbed voor de Amerikaanse markt) was amper te zien in de marketing, waarin de focus vooral lag op de achtervolgingen en het nog altijd indrukwekkende stuntwerk. Hugh Keays-Byrne werd later ook gecast als een nieuw personage (wederom de bad guy) in de vierde Mad Max-film Fury Road (2015).
Dirty Dancing (1987)
Acteurs: Jennifer Grey, Patrick Swayze, Jerry Orbach
Regie: Emile Ardolino
Dirty Dancing
Op Netflix kun je nu wegzwijmelen met Patrick Swayze en Jennifer Grey in Dirty Dancing, met pophits als Hungry Eyes en (I've Had) The Time of My Life op de soundtrack. In de film valt de 17-jarige Frances 'Baby' Houseman (Grey) voor 'bad boy' dansinstructeur Johnny Castle (Swayze). Haar ouders proberen haar voor hem af te schermen, maar 'nobody puts baby in a corner'. Swayze en Grey hadden naar verluidt een tumultueze werkrelatie op de set, maar hun chemie kon iemand, ook zij zelf niet, ontkennen. Het moment waarop ze over de vloer naar elkaar toekruipen was in eerste instantie alleen onderdeel van hun eigen 'warming up' voor de opnamen, maar belandde vervolgens ook in de film. Grey speelde een tijdje terug nog een bijrolletje in Red Oaks , een ondergewaardeerde coming-of-age-serie van Amazon.
Maggie (2015)
Acteurs: Arnold Schwarzenegger, Abigail Breslin, Joely Richardson
Regie: Henry Hobson
Maggie
Bij het horen van 'Arnold Schwarzenegger in een zombiefilm' denk je waarschijnlijk aan een brute actieknaller waarin de Terminator -acteur hordes aan ondoden neermaait met een zee aan kogels. Iedereen keek dan ook raar op toen Maggie, een van zijn eerste films na zijn tijd als gouverneur, juist een sombere en ingetogen dramafilm bleek te zijn. Schwarzenegger speelt een machteloze vader die met lede ogen toe moet zien hoe zijn tienerdochter (Abigail Breslin, die het eerder zelf ooit aan de stok kreeg met ondoden in Zombieland ) na een infectie langzaam maar zeker begint te 'transformeren'. De Oostenrijkse eik, later dit jaar met Linda Hamilton te zien in een nieuwe Terminator-film, werd niet betaald voor zijn optreden in Maggie: hij was een grote fan van het script en wilde graag eens een ander type rol spelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief