Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Filmtips: Glory, Batman vs. Teenage Mutant Ninja Turtles en 300

  •  
06-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Glory

© Tristar Pictures

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: Denzel Washington als soldaat, schildpadden en een vleermuis, en Spartaanse strijders.
Batman vs. Teenage Mutant Ninja Turtles (2019)
Stemacteurs: Troy Baker, Eric Bauza, Darren Criss
Regie: Jake Castorena
Batman vs Teenage Mutant Ninja Turtles
Hoewel de live-action verfilmingen van de DC Comics in de bioscoop vrij wisselvallig worden ontvangen, doen hun (geanimeerde) series en vod-films het een stuk beter. Zelfs hun recente animatiefilm waarin Batman in een cross-over stuit op de Turtles werd opvallend duister gehouden en kon rekenen op een prima respons van de fans uit beide kampen. Op papier is het een cross-over zonder enig bestaansrecht, maar de makers hebben duidelijk veel affiniteit voor het materiaal en wringen het concept dan ook tot de laatste druppel uit: van lolbroek Michelangelo die de keurige butler Alfred irrireert en Donatello die als tech-nerd een band schept met Batgirl, tot het grote hoogtepunt dat gevormd wordt door een gevecht tussen Batman en The Shredder.
Glory (1989)
Acteurs: Matthew Broderick, Denzel Washington, Morgan Freeman
Regie: Edward Zwick
Glory
Veel mensen zijn in de veronderstelling dat Denzel Washington in 2002 dan 'eindelijk' zijn Oscar won voor Training Day, en beseffen zich niet dat hij er in 1990 ook al eentje won voor Glory. Dat was destijds voor een bijrol, want hoewel de film draait om het eerste bataljon zwarte soldaten dat tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog meevocht tegen de Confederatie, wordt het verhaal toch verteld vanuit het perspectief van een witte kolonel (Matthew Broderick). Hoe dan ook is Glory dertig jaar later nog steeds een essenstieel oorlogsdrama: naast het fantastische acteerwerk van Washington maken ook de gevechtscènes veel indruk. Een van de soldaten in het bataljon wordt gespeeld door acteur Andre Braugher (Holt in Brooklyn Nine-Nine ) in zijn allereerste filmrol.
300 (2006)
Acteurs: Gerard Butler, Lena Headey, Dominic West
Regie: Zack Snyder
300
Vlak na het succes van Sin City (2005) verscheen er nogmaals een verfilming van het werk van Frank Miller ( Cursed ) op het witte doek, die wederom geschoten werd met bijna alleen maar 'green screen' om zijn graphic novel echt zo accuraat mogelijk naar bewegend beeld te vertalen. De opvallende visuele stijl van 300, waarin een 'This Is Sparta!' schreeuwende koning Leonidas (Gerald Butler uit Greenland ) ten strijde trekt tegen de Perzen, is dan ook het meest indrukwekkende aan de film. In 2014 verscheen de sequel (ook op Netflix), waarvoor regisseur Zack Snyder ditmaal aantrad als producent. Snyder maakte onlangs de in 2021 te verschijnen film Army of the Dead, over de beroving van een casino tijdens een zombie-uitbraak, voor Netflix.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief