We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen voor je op een rij. Met deze week een obsessie met SM, bejaarde bankrovers, en de filmversie van een sitcom.
Fifty Shades of Grey (2015) Acteurs: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Jennifer Ehle Regie: Sam Taylor-Johnson
In 2011 schreef E.L. James een boek waar je vriendin maar niet over uitgepraat raakte en in 2015 verscheen de bioscoopverfilming waar ze je (waarschijnlijk tevergeefs) mee naartoe probeerde te slepen. Fifty Shades of Grey staat nu echter op Netflix, dus ook thuis is er geen ontsnappen meer aan. In de film begint studente Anastasia Steele (Dakota Johnson) een relatie met de rijke en door SM geobsedeerde Christian Grey (Jamie Dornan uit My Dinner with Hervé verving Sons of Anarchy-acteur Charlie Hunnam ). Van een plot is eigenlijk geen sprake, de dialogen zijn lachwekkend, er is amper chemie tussen Johnson en Dornan, en zelfs de seksscènes vallen tegen: de adaptatie schreeuwde natuurlijk om een NC-17 maar kreeg een R-rating. Beter kijk je nu op Netflix naar de serie You , waarin het personage van Penn Badgley wel wat doet denken aan Grey, maar dan zonder de bakken met geld.
Going in Style (2017) Acteurs: Michael Caine, Alan Arkin, Morgan Freeman Regie: Zach Braff
Remake van de komische misdaadfilm van Martin Brest uit de jaren zeventig, geregisseerd door Scrubs-acteur Zach Braff, die in 2004 zijn regiedebuut maakte met Garden State. Drie bejaarde mannen zitten financieel in zwaar weer en besluiten, nadat ze hun pensioengeld als sneeuw voor de zon zien verdwijnen, zelf het criminele pad op te gaan. Een inmiddels overbekend verhaal dus (zie ook films als Set It Off, Amazones en de huidige tv-serie Good Girls ), maar wat Going in Style nog wel te genieten maakt is de leuke cast: de drie hoofdrollen worden gespeeld door Morgan Freeman (vanaf 18 februari ook op Netflix te horen als vertelstem in de docu The Story of Of Us), Michael Caine (die ook met Freeman werkte aan de Dark Knight- en Now You See Me-films) en Alan Arkin (die een Golden Globe-nominatie ontving voor de serie The Kominsky Method op Netflix).
Toen was geluk heel gewoon (2014) Acteurs: Gerard Cox, Joke Bruijs, Sjoerd Pleijsier Regie: Ineke Houtman
De sitcom Toen was geluk heel gewoon was jarenlang een begrip op de Nederlandse televisie en vijf jaar na de laatste aflevering uit 2009 kwam er ook een filmversie. De personages werden ooit geïnspireerd door die uit The Honeymooners, een kortstondige maar klassieke sitcom uit de jaren vijftig, het decennium waarin ook het verhaal van de remake werd afgetrapt. Gerard Cox speelt buschauffeur Jaap Kooijman: de Ralph Kramden-rol van Jackie Gleason, die in de Amerikaanse versie tevens bekend stond om vrouwonvriendelijke catchphrases ('one of these days, Alice!') die anno 2019 niet meer door de beugel zouden kunnen. De film verplaatst de actie naar de jaren zeventig, waarin Kooijman na de verloren WK-finale van 1974 uit woede iets doet dat grote gevolgen heeft voor hem en zijn naasten, terwijl vrouw Nel (Joke Bruijs) begint te flirten met een yoga-instructeur.