Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Filmtips: Field of Dreams, Jarhead en The Thing

  •  
22-12-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
Field of Dreams
We zetten een aantal films die op Netflix verschenen op een rij. Deze week honkbal met Kevin Costner, oorlog met Jake Gyllenhaal en horror met Mary Elizabeth Winstead.
Jarhead (2005)
Acteurs: Jake Gyllenhaal, Jamie Foxx, Peter Sarsgaard
Regie: Sam Mendes
Jarhead
Na de universele succesverhalen van American Beauty en Road to Perdition kreeg Sam Mendes zijn eerste tegenslag te verwerken met Jarhead, een wat meer verdeeld ontvangen en een beetje onterecht vergeten dramafilm over de perikelen van een groep soldaten in de golfoorlog. Veel actie en spektakel hoef je echter niet te verwachten, want Jarhead is niet het standaard type oorlogsfilm: het draait puur om de (psyche van) de soldaten die juist vechten tegen verveeldheid en isolatie in plaats van tegen een fysiek aanwezige vijand. De film heeft een sterke cast en bevat zeer fraai camerawerk van Roger Deakins. Mendes werkte onlangs weer met Deakins aan een oorlogsfilm: het op 9 januari in de bioscoop te verschijnen 1917, dat werd geëdit als één onafgebroken shot, volgt soldaten in de Eerste Wereldoorlog.
Field of Dreams (1989)
Acteurs: Kevin Costner, James Earl Jones, Ray Liotta
Regie: Phil Alden Robinson
Field of Dreams
Kevin Costner maakte talloze films waarin sport een grote rol speelt (vrij recent nog Draft Day en McFarland), maar had altijd een voorliefde voor honkbal. Die liefde was zelfs zo groot dat hij het aandurfde om Bull Durham onmiddelijk op te volgen met nog meer honkbal in het als sportfilm vermomde familiedrama Field of Dreams, een soort van It's a Wonderful Life -achtig sprookje waarin een boer (Costner) vanuit het niets een stem hoort en diens boodschap (de beroemde quote 'if you build it, he will come') interpreteert als een opdracht om midden in het mais een honkbalveld aan te leggen. De plek wordt bezocht door de geesten van overleden spelers, onder wie 'shoeless' Joe Jackson (Ray Liotta in zijn na Goodfellas meest bekende rol). Coster zou tien jaar later zijn honkbal-trilogie afronden met For the Love of the Game.
The Thing (2011)
Acteurs: Mary Elizabeth Winstead, Joel Edgerton, Kristofer Hivju
Regie: Matthijs van Heijningen Jr.
The Thing 2011
Het originele The Thing (1982) van John Carpenter, dat al een remake was van The Thing From Another World uit 1954, is helaas niet meer op Netflix te vinden, maar de prequel keerde wel terug in het aanbod. De film flopte - net als de versie van Carpenter die het toen aflegde tegen ET - in de bioscoop, maar is als op zichzelf staande horrorfilm prima te genieten, ook al zijn de CGI-effecten weliswaar niet zo overtuigend als de praktische effecten van Rob Bottin destijds waren. Ook geen type Kurt Russell deze keer, maar de immer solide Mary Elizabeth Winstead ( Fargo S03 ), die meer gemeen heeft met Ripley uit Aliens. En wie wil haar niet flink los zien gaan met een vlammenwerper? De film was het regiedebuut van Matthijs van Heijningen Jr., die nu voor Netflix bezig is met de in 2020 te verschijnen oorlogsfilm De Slag om de Schelde.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief