Flauwe Indonesische sitcom draait om zelfhulpgroep bestaande uit twintigers wier relaties net uit zijn.
Foto credits: Netflix
In haar café organiseert Raysa (Agatha Pricilla) een zelfhulpgroep voor twintigers met een gebroken hart. De vijf lotgenoten bespreken vervolgens samen hun liefdesverdriet en mopperen over hun ex-lovers. De namen van de hartenbrekers mag je overigens niet noemen tijdens sessies. Wie dat wel doet moet een donatie doen in de giftenpot. De deelnemers moeten vooruitkijken en niet al te veel dwepen met hun ellende. Omwonenden begrijpen trouwens niet zoveel van Raysa’s initiatief. Is het een ‘anarchistische sekte’? Als Raysa uit probeert te leggen dat ze niet hun exen begraven maar de herinneringen aan hun exen, wordt dat ook verkeerd begrepen
Misschien wel omdat vrije liefde in Indonesië, de plaats van handeling in de Netflix-reeks, een relatief nieuw fenomeen is? In de eerste aflevering komt een goeroe niettemin de groep helpen. Hij spuwt uitgekauwde wijsheden en maakt overduidelijk misbruik van de gewilligheid van de groep. Moraal van het verhaal? Het duurt even voordat een hart weer geheeld is; daar helpt geen enkel middel tegen. Ook niet de ‘zelfhulpolie’ die de charlatan aanbiedt. Tegen het einde van de aflevering wordt hij ontmaskerd, maar zouden er kijkers zijn die zijn kwade bedoelingen niet van meet af aan doorhadden?
Ex-Addicts Club grossiert in voorspelbare verhaallijnen en flauwe grappen. Zoals in de openingsscène: het lijkt alsof een man die tegenover Raysa staat haar wil zoenen, maar hij maakt slechts haar fietshelm vast. Tot overmaat van ramp valt haar fiets ook nog eens. Deze flashback zegt eigenlijk: de hoofdpersonen uit de serie zijn nog te verslaafd aan hun exen en moeten afkicken. Een erg originele insteek voor een sitcom is dat geenszins. Hoeveel afleveringen van alleen al Friends zijn er niet aan dit onderwerp gewijd?
Ex-Addicts Club, vanaf donderdag 20 april 2023 bij Netflix
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief