Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Doctor Who S12E01: MI6 en een verrassende plottwist

  •  
03-01-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Doctor Who 12
Een betere start dan vorig seizoen voor de iconische serie met gastrollen voor Stephen Fry en Lenny Henry.
'Alles wat je denkt te weten is een leugen'
Let op, recensie bevat spoilers
Na het wat teleurstellende vorige seizoen probeert het tweede seizoen van showrunner Chris Chibnall met Spyfall Part 1 het niveau omhoog te halen met een Bond-thema, een tweedelige aflevering én een onverwachte twist.
Geheim agenten over heel de wereld worden aangevallen door mysterieuze spookachtige figuren die uit allerlei oppervlaktes ten tonele komen. Ondertussen maken de Doctor (Jodie Whittaker) en 'de fam' zich klaar voor een nieuw avontuur, als ze opgewacht worden door Men in Black -achtige figuren met grote zwarte auto's. Ze worden naar een onbekende locatie gebracht, maar halverwege de rit wordt de auto overgenomen door een van de mysterieuze figuren en de bestuurder wordt vermoord. Wanneer ze de alien hebben gestopt, worden ze gebeld door C (Stephen Fry) en blijkt dat MI6 De Doctor en haar kompanen nodig heeft. 'Doctor, de veiligheid van de hele planeet staat op het spel!'
C vertelt dat onbekende entiteiten geheim agenten aanvallen en de Doctor de enige hoop is voor de veiligheid van de hėle planeet. 'Haar DNA is herschreven! Ze is een omhulsel met een menselijk uiterlijk!', concludeert de dertiende Doctor met haar sonische schroevendraaier als ze een in coma liggende aangevallen geheim agent onderzoekt.
De Doctor schakelt de hulp in van een oud-MI6 agent genaamd O (Sacha Dhawan; Dracula ). De Doctor gaat met Graham (Bradley Walsh) naar O, die ergens afgelegen in Australië woont en de expert was van MI6 op het gebied van alles buitenaards. Daar worden ze aangevallen door de spookachtige figureren die eruitzien als lichtgevende silhouetten en doen denken aan de Whisper Men uit seizoen zeven en aan David Bowie’s Scary Monsters-tijd. De Doctor verhoort een gevangen genomen silhouet en schrikt wanneer deze zegt ‘we zijn klaar om dit universum over te nemen’. Duidt dit op een multiversum, zoals al werd gehint in de trailers?

Yas (Mandip Gill) en Ryan (Tosin Cole) zijn in San Francisco om Daniel Barton (Lenny Henry) - de CEO van VOR (het grootste techbedrijf) - te interviewen. Met 007-snufjes komen ze erachter dat Barton maar 93% mens is (!). Wat is de andere 7%? En wie zijn de lichtgevende silhouetten waar hij een soort zakelijke relatie mee lijkt te hebben?
Het viertal gaat naar het verjaardagsfeest van Barton om meer te weten te komen en wat volgt zijn kopieën (mogelijk als ode bedoeld, maar het voelt onorigineel) van bekende actiescènes uit James Bond en Mission: Impossible.
Aan het einde van de aflevering is er een enorme plottwist waaruit blijkt dat een vertrouweling van de Doctor eigenlijk haar grootste vijand is! ‘Alles wat je weet is een leugen’, zegt hij. Heeft dit dan te maken met de Timeless Child welke zonder verdere uitleg genoemd werd in het vorige seizoen?

Spyfall Part 1 belooft een nieuwe wending te geven aan het verhaal van de Doctor en intrigeert vooral door de plottwist aan het einde van de aflevering, maar mist (helaas) toch nog wat originaliteit - zeker nu de nieuwste James Bond bijna in première gaat.
Doctor Who S12, vanaf zondag 5 januari wekelijks op BBC One. De première was te zien op woendag 1 januari.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief