Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Di4ries S01E01: degelijk Italiaanse coming-of-age- drama

  •  
26-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
345 keer bekeken
  •  
Di4ries
Door perspectiefwisselingen krijgt de kijker een aardige blik op de beslommeringen van een Italiaanse schoolklas op het eiland Ischia.
Di4ries draait om een schoolklas op het Italiaanse eiland Ischia, voor de kust van Napels. In de opmaat naar de zomervakantie heeft Pietro (Andrea Arru) een weddenschap gesloten met zijn vrienden: hij zal voor de laatste schooldag hebben gezoend met Arianna (Francesca La Cava) en Livia (Flavia Leone). Ook besluit hij om een basketbalteam op te richten om de pestkoppen uit een andere klas voor eens en altijd te kunnen verslaan. De eerste aflevering van dit Italiaanse coming-of-age-drama wordt gefilmd vanuit van de perspectieven van Pietro en Livia, de beiden regelmatig in de camera kijken wanneer ze hun ongenoegen uiten, bijvoorbeeld over de schoolleiding.
‘Fleabaggen’, zo zou je dat tegenwoordig kunnen noemen, geïnspireerd door komiek Phoebe Waller-Bridge die in haar geesteskindje  Fleabag voortdurend de toeschouwer aanspreekt met cynische en ironische bespiegelingen. In Di4ries zegt Livia bijvoorbeeld over Pietro in de camera – precies op het moment dat hij zijn gezicht naar haar wendt – dat hij ‘arrogant’ is. Oftewel, ze gunt hem de zoen nog niet. Pietro zegt op zijn beurt in de lens dat hij de jongens die zijn leven vergallen met allerlei geintjes weleens even terug zal pakken. In de volgende afleveringen zijn de andere klasgenoten aan de beurt, zodat Di4ries een keur aan gezichtspunten laat zien.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Di4ries
Dat is an sich een spannende benadering, omdat de waarheid altijd in het midden ligt, en Pietro’s gezever misschien ook te maken heeft met het feit dat hij zelf een beetje een deugniet is – getuige bijvoorbeeld zijn ongeoorloofde muurschilderingen. En Livia is ook niet zo onschuldig als ze zich voordoet. Maar Di4ries oogt af en toe ook té infantiel. Met gratuite grappen over laxeermiddel en kleding die gestolen wordt zodat de jongens in hun boxershorts door de wandelgangen moeten paraderen. De serie lijkt bijna te zijn gemaakt door adolescenten en mist in sommige scènes duidelijk een zekere diepzinnigheid. Maar Di4ries heeft wel alles wat je van degelijke coming-of-age mag verwachten: verliefdheden, pestkoppen en vetes.
Di4ries S01, vanaf 26 juli 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief