Elke week schrijft onze recensent Omar Larabi een top tien met televisieseries en films die beschikbaar zijn in het Nederlandse VOD-aanbod en in de bioscoop. Vandaag: de beste personages van Johnny Depp.
Johnny Depp debuteerde als acteur in het door Wes Craven geregisseerde A Nightmare On Elm Street uit 1984. In deze horrorklassieker speelt de man die bekend zou worden vanwege zijn idiosyncratische werk nog een doodgewone tiener.
In 1990 krijgt Depp de titelrol in John Waters’ Cry-Baby. Het is een eigenaardige rol, bedacht door een eigenaardige filmmaker (Waters maakte onder meer het absurdistische Pink Flamingos uit 1972). Cry-Baby vormde dan ook de opmaat naar een hele reeks curieuze rollen in Depps imposante acteercarrière.
(10) James ‘Whitey’ Bulger in Black Mass (2015, Pathé Thuis/GooglePlay/Itunes) Depp houdt van verkleedpartijen, en trekt graag gekke bekken. In Black Mass vertolkt hij een uit Boston afkomstige gangster met dito – heerlijk aangedikt – accent. Ook een raar pruikje en een te grote zonnebril mogen niet ontbreken.
(9) Kapitein Jack Sparrow in Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003, Pathé Thuis/Ziggo/GooglePlay/Itunes) Dit moet Depps hommage aan Keith Richards zijn: de vermaarde gitarist van The Rolling Stones. Maar dan als een beschonken en berekende piraat. In het eerste deel van deze franchise speelt Depp met gemak de hoofdpersonages (Orlando Bloom en Keira Knightley) van het witte doek.
(8) Tonto in The Lone Ranger (2013, Ziggo/Netflix/GooglePlay/Itunes) Gore Verbinski’s bewerking van het beroemde hoorspel uit 1933 – over een cowboy (Lone Ranger) en een indiaan (Tonto) die het opnemen tegen bad guys in het wilde westen – werd door de pers verguisd, maar vond toch z’n weg naar het publiek. Met Depp als de trouwe metgezel van de Lone Ranger.
(7) Wade ‘Cry-Baby’ Walker in Cry-Baby (1990, GooglePlay/Itunes) Het is de jaren vijftig in Baltimore. Rouwdouwer Cry-Baby (Depp) laat zijn oog vallen op de geborneerde Allison (Amy Locane). Dat is uiteraard uit den boze: een woeste, leerdragende motorrijder kan geen relatie aangaan met een fatsoenlijke tienermeid.
(6) J.M. Barrie in Finding Neverland (2004, Ziggo) Depp speelt J.M. Barrie, de negentiende-eeuwse geestelijk vader van Peter Pan. Het is verfrissend om hem in een iets ‘normalere’ rol te zien in dit historische drama, waarin hij acteert tegenover een imponerende Kate Winslet.
(5) Donnie Brasco in Donnie Brasco (1997, Itunes/GooglePlay) Maffiafilms doen het altijd goed. Depp speelt FBI-infiltrant Donnie Brasco, die een bijzondere vriendschap cultiveert met maffioso Lefty (Al Pacino in een mooie, kwetsbare rol). Gebaseerd op een waargebeurd verhaal over de infiltratie van een maffiafamilie in New York in de jaren zeventig.
(4) Ed Wood in Ed Wood (1994, GooglePlay/Itunes) De rol van de excentrieke filmmaker die Wood was, is Depp op het lijf geschreven. Deze biopic kreeg terecht een aantal nominaties. Depp werd onder meer genomineerd voor een Golden Globe. De gelijkenis van zijn personage met wijlen Wood is onwerkelijk.
(3) Rango in Rango (2011, Ziggo/Itunes/GooglePlay) Nog een keer Gore Verbinski. Ditmaal met een Oscarwinnende animatiefilm. Depp speelt Rango, een kameleon. En Depp is in feite natuurlijk zelf een kameleon. Zijn gekke stem past uitstekend bij de gedaanteverwisselaar, die onverhoopt terechtkomt in de Mojavewoestijn.
(2) Raoul Duke in Fear and Loathing in Las Vegas (1998, Netflix/Pathé Thuis) Terry Gilliam bewerkte het legendarische boek van Hunter S. Thompson. Met hoofdrollen voor Depp en Benicio Del Toro. Wie kan zich – één van de vele voorbeelden – niet de scène herinneren waarin Depps personage high van de mescaline een hotellobby binnenstrompelt.
(1) Edward Scissorhands in Edward Scissorhands (1990, Itunes/GooglePlay/Ziggo) Depps samenwerking met horror- en fantasieregisseur Tim Burton is bijzonder ontroerend. Edward Scissorhands is gebaseerd op Burtons eigen jeugd: als tiener met een voorliefde voor gotische horror voelde hij zich ongegrepen. Deze horrorfilm – met eveneens prachtige rollen van Winona Ryder en Dianne Wiest (en wat dacht je van Vincent Price!) staat ook vandaag de dag nog als een huis.