De docenten hebben een meeloopdag en de kinderen de schoolfotograaf. Wat kan daar nu in hemelsnaam mis bij gaan?
Het belangrijkste deel van het succes van De Luizenmoeder schuilt in de herkenbaarheid. In de realisatie als ouder dat, zelfs al heb je je kinderen succesvol leren lopen, fietsen en zelfstandig naar het toilet gaan, dat nog niets is vergeleken met de uitdagingen van het schoolplein.
Als ouder moet je jezelf, met veel vallen en opstaan, wegwijs zien te maken in de etiquette rond speelafspraakjes en partijtjes, traktaties en kerstdiners en het mijnenveld dat Sinterklaas heet. En waar per ongeluk oogcontact kan betekenen dat je je net hebt aangemeld als luizenouder.
Het centrale onderwerp van aflevering vijf, Genocide-hoed, is weer een pareltje. Het startpunt is een naderende studiedag. De ouders kunnen er maar weinig begrip voor opbrengen. ‘Dan zitten ze zeker de hele dag koffie te drinken?’, zegt de één. ‘En dan zeiken dat ze alle werkdruk niet aankunnen’, zegt de ander. Kim (Rian Gerritsen), de moeder van Youandi, ziet vooral op tegen wéér een hele dag thuis met dochterlief. ‘Ik heb haar het hele weekend ook al gehad!’
Die plotselinge studiedag – bij De Klimop staan studiedagen kennelijk niet al aan het begin van het jaar vast - is ook de reden dat de schoolfotograaf een dag moet worden vervroegd. Dus moet er halsoverkop vervanging worden gezocht. Gelukkig heeft Nancy (Bianca Krijgsman) nog wel een ‘goede vriendin’ – lees: cursusleidster – die wel foto’s wil komen maken. Maar naast het feit dat fotografe Anne-Mart duidelijk midden in een burn-out zit, houdt ze er ook een nogal vrije fotografeerstijl op na, inclusief verkleedkist. Dit tot verbijstering van vader Karel (Arnoud Bos), die, in plaats van dat hij een nieuw ‘authentiek’ portret aan de schoolfotocyclus toe kan voegen, zijn zoontje verkleed als massamoordenaar – want als cowboy - aantreft. ‘Je doet de kinderen toch ook geen nazi-uniform aan? En dan waren die nazi’s nog doetjes in vergelijking met de cowboys', briest hij.
Nu had moeder Hannah (Jennifer Hoffman) Nancy nog voor de gevoeligheid rond cowboys en indianen gewaarschuwd. Maar zodra Hannah iets zegt, gelooft Nancy per definitie het tegenovergestelde. De onverholen animositeit is een terugkerend element in de verhaallijn van Nancy, die Hannah duidelijk ziet als concurrent voor de positie van onmisbare schoolouder.
‘Ik snap best dat je teleurgesteld bent dat je niet meer nodig bent, maar dat hoef je nog niet op mij af te reageren', zei ze tegen Hannah in aflevering 3 , in een sterk staaltje projectie. Directeur Anton (Diederik Ebbinge) wrijft het er nog eens extra in, wanneer, in voorbereiding op de studiedag, alle collega’s een dagje met elkaar meelopen en Nancy wil weten wie haar gaat volgen. ‘Je bent officieel geen onderdeel van het team, Nance.’
Dus wordt Juf Ank (Ilse Warringa) gekoppeld aan Juf Helma (Leny Breederveld), en klinkt Anton zich vast aan Volkert de conciërge (Henry van Loon). (De Klimop heeft duidelijk last van een onbehandeld en schrijnend personeelstekort: 1 schooldirecteur, 2 docenten, 1 conciërge en Nancy). Zonder toegang tot koffie (behalve Senseo, de ‘Rolls-Royce’ onder de koffie), is het vragen om problemen.
Juf Helma’s lesmethode strookt niet met die van Juf Ank en andersom. De positieve feedback – Ank: ‘je bedoelt kritiek?’ – liegt er dan ook niet om. Helma: ‘Jij bent echt een ster in het eruit rammen van levenslust van kinderen die nog geen eens acht zijn.’ Ank: ‘Ik heb diep respect voor hoe je weigert om de kinderen voor te bereiden op het leven.’ Toch is het allemaal een stuk gepassioneerder dan de feedback die directeur Anton van zijn team ontvangt. ‘Je…bent er…’, oppert Ank na een lange stilte.
Moeder Kim heeft deze week de mooiste scène, nadat ze eerst naar huis is gehold voor mooie fotokleren en haar dochter met 2 lolly’s heeft omgekocht om uberhaupt voor de camera te gaan zitten. Vervolgens maakt ze een foto van de foto (je weet wel, wat ieder weldenkende attractieparkbezoeker bij de fotokioskjes in het park doet). ‘Die dingen zijn altijd zo takkeduur,’ is haar verweer wanneer ze wordt gesnapt.
De Luizenmoeder S02, elke zondag een nieuwe aflevering op NPO 3, die vervolgens zeven dagen lang is terug te kijken op NPO Start.