Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Column Sinan Can: Muntazer

30-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Sinan_prepr
Ik heb sinds een aantal jaren een vreemde gewoonte ontwikkeld: overal waar ik kom neem ik iets kleins mee. Ik ben bang dat ik de bijzondere plekken en de daarbij horende verhalen vergeet en wellicht dat de spullen mij later helpen als geheugensteuntje. Omdat ik al ruim 10 jaar reis in het gebied wat globaal ligt tussen Pakistan en Marokko heb ik al een aardige verzameling. Boudewijn Büch zou jaloers op me zijn geweest. Vaak kom ik op gruwelijke plekken, maar soms ook op mooie of bijzondere, en dikwijls op plaatsen waar je maar één keer komt.
Zo heb ik uit het imposante paleis van Saddam Hoessein in Irak een stukje van zijn kroonluchter meegenomen. Uit de schuilplaats waar Saddam zich maanden verstopte, heb ik bestek meegenomen. In de tuin van de Libische dictator Khaddafi vond ik een stukje tuindecoratie in de vorm van een vergulde dadel. Uit Balch, in het noorden van Afghanistan, heb ik een steen meegenomen uit het geboortehuis van soefimysticus Rumi. Uit de grot van Hira in Saudi-Arabië, waar profeet Mohammed zijn eerste openbaring had, heb ik een kleine steen meegenomen. Al deze dingen bewaar ik thuis in een kastje en misschien dat ik de verhalen erachter een keer bundel.
Jaren geleden ontmoette ik in Libanon Muntazer al-Zaidi, de journalist die op 14 december 2008 tijdens een persconferentie twee schoenen richting de toenmalige Amerikaanse president Bush gooide en hem een hond noemde. Die beelden gingen de hele wereld over en Muntazer werd een bekende figuur. Ik heb hem in 2016 leren kennen en sindsdien zijn we bevriend. Ik wilde graag een van de schoenen aan mijn collectie toevoegen, maar helaas had hij ze niet meer. Muntazer heeft de afgelopen jaren alles wat van waarde was, verkocht om het in zijn kinderstichting te steken. Een veel betere bestemming, uiteraard.

Meer Sinan Can? Lees iedere week zijn column in de VARAgids!

Meer over:

#artikelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief