Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Column: Iedereen een happy end

  •  
16-08-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Never Have I Ever S03
Op ieder potje, zo wil de tegeltjeswijsheid, past een dekseltje. Recente romkoms nemen dit adagium soms wel heel serieus.
Het geldt niet voor iedere romkom (zie bijvoorbeeld Wedding Season ), maar, beetje bij beetje, beginnen romantische komedies toch steeds iets genuanceerder te worden. Vooral waar het de concurrentie aangaat. In vroegere films en series, waarin de romantische hoofdrolspeler of -speelster eigenlijk al bezet is, vielen de levenspartners in twee categorieën: ze waren of te saai en te tuttig, of juist horkerig en hysterisch. Er was met de partners altijd wel zo duidelijk iets mis, dat de relatie verbreken de enige juiste keuze was.
Wedding Season
Maar nu de concurrentie zelf ook steeds gelaagder en sympathieker wordt, stelt dit de makers wel voor een dilemma: hoe ontkoppel je het koppel, zonder dat dit slecht afslaat op de romantische held/heldin?
Sex Education
De oplossing van veel makers: geef de exen direct een nieuwe partner! Neem bijvoorbeeld Sex Education. De makers zijn zo gefixeerd op de koppeling Otis (Asa Butterfield) en Maeve (Emma Mackey), dat Otis en Ola ( Patricia Allison ) eigenlijk nooit kans van slagen had. Toch blijven de moeilijke gesprekken Otis bespaard. Voordat het zover is ontdekt Ola namelijk zelf dat ze 1) panseksueel is en 2) Lily (Tanya Reynolds) leuker vindt.
Sex Education S02
Het derde en laatste seizoen van Love, Victor  heeft happy endings helemaal tot een strijdkreet verheven. De relatie tussen Felix (Anthony Turpel) en Lake (Bebe Wood) is nog maar nauwelijks verbroken, of hun ware liefdes dienen zich al aan: Victors zus Pilar (Isabella Ferreira) voor Felix en serveerster Lucy (Ava Capri) voor Lake. Victors nieuwste vriendje Nick (Nico Greetham) vindt zelfs binnen tien tellen nadat hun relatie verbroken is een nieuwe liefde.
Love, Victor S03
Natuurlijk is het niet de bedoeling dat de exen voor altijd stilletjes blijven hunkeren. Maar het voelt ook als de makkelijke uitweg. Het doet me denken aan het alternatieve einde van My Best Friend’s Wedding , waarin Julianne (Julia Roberts) tijdens het huwelijksfeest van beste vriend Michael (Dermot Mulroney) en kersverse bruid Kimberly (Cameron Diaz) een knappe man (John Corbett) tegen het lijf loopt. Toegegeven, het testpubliek was vooral tegen omdat het voelde alsof Julianne – die de hele film lang probeerde Michael bij Kimberly weg te kapen - werd beloond voor al haar gekonkel. Maar het past ook beter bij de meer nuchtere insteek van de film. Jongen en meisje komen niet altijd samen, en er staat niet altijd iemand te wachten in de coulissen. Zelfs niet wanneer je Julia Roberts heet.
My Best Friend's Wedding
Door de exen direct met een poedelprijs af te serveren haal je toch wat van de diepgang weg. Zo is een van de meest aangrijpende scènes in Four Weddings and a Funeral  – naast de legendarische grafrede van Matthew (John Hannah) – die tussen Fiona (Kristin Scott Thomas) en Charles (Hugh Grant), waarin Fiona bekent al jaren in stilte verliefd op hem te zijn. Zorgt dit ervoor dat Charles zich plotseling realiseert dat Fiona de ware is? Nee. Maar het laat zien: hartzeer mag er zijn.
Het derde seizoen van Never Have I Ever  lijkt in eerste instantie dezelfde weg te bewandelen als Sex Education  en Love, Victor.
 
--------- Spoilers voor wie seizoen 3 nog niet uitgekeken heeft ------------
 
Dat Ben (Jaren Lewison) toch de ware is voor Devi (Maitreyi Ramakrishnan) lijkt na drie seizoenen onbetwistbaar. Maar, Ben is nog samen met Aneesa (Megan Suri). Geen probleem! Net op het moment dat Aneesa zichzelf al realiseert dat Ben niet de persoon voor haar is, ontdekt ook Fabiola (Lee Rodriguez) dat zij haar langeafstandsrelatie met haar vriendinnetje moet verbreken.
Never Have I Ever S03
Uiteindelijk kiezen de makers voor een middenweg. Fabiola en Aneesa zijn even samen, maar volgen dan hun eigen pad. Fabiola met iemand anders, Aneesa met zichzelf. Toch bevindt Aneesa zich in een betere positie dan aan het begin. Soms is samen eenzamer dan alleen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief