Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Column: de hypocrisie bij Netflix

  •  
14-12-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Dave Chappelle
Terwijl de streamingdienst proclameert de redder van het vrije woord te zijn blijkt de realiteit weerbarstiger.
Netflix koketteert met het feit dat ze niet zullen tornen aan het werk van Dave Chappelle. De komiek kreeg dit najaar veel kritiek op zijn nieuwste voorstelling The Closer. Vooral de transfobe grappen, die ik hier niet zal herhalen, waren voor menigeen een doorn in het oog. Meteen rees de vraag: had Netflix hier niet moeten ingrijpen? Maar het streamingplatform manifesteert zich juist als de vaandeldrager van de vrijheid van meningsuiting. Bij ons moet alles kunnen, zoiets. En: wij gaan toch niet op de stoel van de komiek zitten! Het is al met al een mooi voorbeeld van hoe de cancelcultuur eigenlijk niet bestaat.
Dave Chappelle: The Closer
Overigens vind ik het prima dat Netflix zich kennelijk niet inhoudelijk bemoeit met Chappelle’s werk. It’s a free world. Maar buiten kijf staat dat ze er dit keer niet helemaal mee wegkomen. Zo onthulde scenarist Raphael Bob-Waksberg, bekend van BoJack Horseman , afgelopen week dat Netflix zich af en toe wel degelijk bemoeit met de inhoud. Enkele jaren geleden eisten ze dat een scène waarin filmmaker David Fincher (foto onder) wordt beschimpt niet terecht zou komen in een aflevering van de animatieserie. Fincher, die afleveringen van House of Cards en Mindhunter regisseerde, is immers een grote naam bij Netflix.
David Fincher
Hypocrisie ten top? Eigenlijk wel. Als het nodig is dan pleegt Netflix censuur. Dat zagen we al eerder: een aflevering van de satireshow Patriot Act van komiek Hasan Minhaj – waarin hij kritisch is over Saudi-Arabië – was in datzelfde land niet te zien. Uit de catalogus gehaald. Op verzoek van de autoriteiten. Geen punt toch? Als het moet dan kan het blijkbaar wel. Principes kunnen voor het juiste bod naar de vuilstort. Want daar draait het natuurlijk om: geld. Netflix heeft een godsvermogen betaald om de shows van Chappelle te kunnen tonen. Een belangrijke investering moet je koesteren, paaien, en zeker niet terechtzetten.
Dave Chappelle: The Closer
Dus blijft Chappelle’s nieuwe show gewoon te zien bij Netflix. Business as usual. Hoewel Bob-Waksberg iets ludieks bedacht: als genoeg van zijn volgers een donatie zouden doen aan een belangenbehartigersgroep voor trans mensen, dan zou hij de scène op Twitter zetten. En zo geschiedde. Nadat er meer dan 2000 dollar was binnengestroomd deelde Bob-Waksberg de gewraakte scène. En Fincher komt er niet best vanaf. Hij wordt afgeschilderd als een soort misogyne mafkees. Je zou enigszins kunnen begrijpen waarom ‘executives’ van Netflix hier bezwaar tegen aantekenden. Bovendien is de scène gewoonweg niet grappig – hoewel over smaak natuurlijk niet valt te twisten.
En om dat laatste, smaak en smakeloosheid, draait dit hele fiasco natuurlijk ook. Kennelijk is er nog veel animo voor nieuwe voorstellingen van Chappelle. Dat kan niet anders. Maar betekent dat dan dat je als streamingplatform maar alles moet vertonen waar een publiek voor is? Natuurlijk niet. Dat weten ze op de burelen van Netflix maar al te goed. Niettemin zou het fijn zijn als ze stoppen met het pretenderen dat ze geen censuur plegen. Het zou natuurlijk nog beter zijn als ze hun komedieprogrammering eens goed onder de loep nemen. Het is namelijk helemaal niet erg als bedrijven idealen hebben.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief

BNNVARA LogoWij zijn voor