Eindelijk. Ik ben eruit! Mijn mening is af. Mijn mening over de genderneutrale gouden kalveren, in dit geval.
Helaas wat aan te late kant, ik weet het. Het spijt me, maar dat héb ik tegenwoordig. Steeds meer last van lang moeten nadenken in plaats van snel roepen wat ik vind. Omdat ik het dan écht nog niet weet.
Die gouden kalveren, daarvan had de organisatie dus bedacht dat er niet langer één voor beste acteur en één voor beste actrice moest zijn, want daarmee sluit je iedereen die zich niet als man of vrouw identificeert bij voorbaat uit en bovendien, acteren is acteren, het is niet zoiets als topsport waarbij het uitmaakt of je nou eenmaal genetisch meer spiermassa hebt of niet.
Klonk logisch, maar toch klopte er iets niet. Dat vonden meer mensen, en die riepen dat ook van de daken, maar ik was er nog niet uit. Dit voelde als een denkfout, maar waarom nou precies?
Na de uitreiking van de gouden kalveren wist ik het. Alle kalveren waren bij deze editie gewonnen door mannen. Was dat toeval? Kunnen mannen nou eenmaal beter acteren dan vrouwen? Of bestaat de Academy die die dingen uitreikt eenmaal uit ‘iedereen die iemand is’ in de Nederlandse filmindustrie sinds 1860 – en dus vooral uit mannen? Want we weten allemaal, je kiest wat je kent. Als dat niet zo was, zouden bestuurskamers van multinationals nu al vol zitten met mensen van alle kleuren en genders, in plaats van met 12 brildragende witte mannen die Hans heten.
Je kiest wat je kent, kijk maar naar je eigen vriendenkring. Ik kan me ook goed voorstellen dat de discussies in de jurykamer zo gingen: ‘Ja maar als deze vrouw nu wint zal iedereen zeggen dat het een excuuskalf is omdat we die hele heisa over het genderneutrale kalf hebben gehad!’
De denkfout zit ’m in het van twee prijzen (in al die categorieën, dus het zijn er meer, hoofdrollen en bijrollen) teruggaan naar één prijs. Gelijke rechten betekent namelijk nooit dat er iets af gaat. Gelijke rechten betekent dat er iets bíj komt. Als ik mag trouwen met mijn vrouw, betekent dat niet dat Kees van der Staaij (die tegen het homohuwelijk is) niet meer mag trouwen met de zijne. Bij gelijke rechten gaat er bij niemand iets af, er komt iets bij.
Een genderneutraal kalf uitreiken doe je omdat ook mensen die zich niet als man of als vrouw identificeren een prijs moeten kunnen winnen. Niet omdat mensen die man of vrouw zijn het níet meer kunnen winnen. Moet er dan een categorie bij? Man, vrouw, of ‘anders, namelijk’? Ook raar. Of moet je bij een uitzonderlijke acteerprestatie van iemand die non-binair of intersekse is gewoon zeggen: gefeliciteerd met je gouden kalf, er was trouwens ook een vrouw heel goed, en ook een man, proost allemaal op deze prachtprestatie! Er is voor de liefhebbers trouwens ook non-alcoholische champagne en we hebben naast kalfskroketjes ook vegan bitterballen!
Ik haak een beetje laat aan in de discussie, ik weet het, maar ruim op tijd voor volgend jaar.
Want als het kalf is uitgereikt, demp dan de put maar eens een keertje niet maar denk nog eens goed na over die beslissing, dames en heren van de Academy.
Meer Claudia de Breij? Lees iedere week haar column in de VARAgids!
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief