De Braziliaanse serie toont een onderhoudend verhaal over de zelfontdekking van vier vrouwen in Rio de Janeiro.
‘Je weet pas hoe sterk je bent als je het echt moet zijn’, zegt de vrijgevochten Thereza (Mel Lisboa) als troost tegen de verdrietige Maria Luiza (Maria Casadevall). In de Braziliaanse serie Coisa Mais Linda zijn vier vrouwen op zoek naar hun zelfstandigheid.
Het is het jaar 1959 wanneer Maria Luiza, ofwel Malu, van São Paulo naar Rio de Janeiro verhuist om samen met haar man een restaurant te beginnen. Bij aankomst ontdekt ze dat hij met haar geld is gevlucht. Berooid en verlaten raapt Malu zichzelf bijeen en vervolgens ontdekt ze - te midden van de opkomst van de bossanova, een nieuw muzikaal genre - haar verloren droom: het openen van een nachtclub. Malu wordt bij het verwezenlijken van die droom gesteund door haar jeugdvriendin Ligia (Fernanda Vasconcellos), een rijke huisvrouw die zelf droomt van een carrière als professionele zangeres, de zwarte werkster Adelia (Pathy Dejesus), die opvalt door haar warmte en vastberadenheid, en Thereza, een ondernemende journaliste die samen met haar man Nelson (Alexandre Cioletti) wilde avonturen beleeft, als inspiratie voor hun werk.
In Coisa Mais Linda ligt de boodschap van vrouwelijke empowerment er dik bovenop. De serie schetst het ogenschijnlijk perfecte leven van Malu: een vrouw die alles had wat haar hartje begeerde, maar toch op zoek ging naar onafhankelijkheid, om de onbevreesde vrouw te worden die ze dacht dat ze diep van binnen al was. Toch ligt in Rio ook de liefde op de loer wanneer ze in aanraking komt met de mysterieuze muzikant Francisco ‘Chico’ Carvalho (Leandro Lima).
De serie heeft een generiek script, en de verhaallijnen van de verschillende karakters zijn vrij voorspelbaar, doch onderhoudend. De snobistische Ligia worstelt met haar handtastelijke echtgenoot Augusto (Gustavo Vaz) die haar achter gesloten deuren misbruikt, en weegt haar droom om zangeres te worden af tegen het gedeelde verlangen om een gezin te stichten. De doortastende Thereza wijkt af van de stereotypen uit haar tijd, als hoofdredacteur van een vrouwenblad. Ze komt in de verleiding wanneer ze het mooie model Helo (Thaila Ayala) inhuurt om een adviescolumn te schrijven. Ondertussen werkt Adelia hard om haar gezin bijeen te houden, terwijl ze een nieuwe maatschappelijke positie wil verwerven in de discriminerende Braziliaanse samenleving.
Er klinkt geen enkele valse noot in de muziek, en ook niet in het acteerwerk van de cast. Casadevall is een charmante en sympathieke actrice die de serie draagt, en de rest van het ensemble doet niet voor haar onder. De muzikaliteit van de serie ondersteunt het plot en wordt nergens overheersend. De bossanova en de ode aan de Braziliaanse cultuur zorgen ervoor dat het plot aantrekkelijk blijft voor de kijker. Dit wordt alleen maar versterkt door de onberispelijke, kleurige kostuums , en de heldere cinematografie met veelal blauwe en gele tinten.
In de kern draait Coisa Mais Linda om vier vrouwen die hun dromen najagen in een patriarchale samenleving. Allen worstelen met de diepgewortelde culturele houdingen jegens vrouwen, die hun dreigen tegen te houden op hun weg naar vrijheid.
‘Een schoonheid die voortkomt uit het verdriet van het vrouw-zijn’, stelt de voice-over van Malu in de opener over haar persoonlijke reis in Rio. En dat is terug te zien in het hele seizoen van Coisa Mais Linda. Laat je meevoeren op het ritme van de bossanova, en waan je voor enkele uren in het oude Rio de Janeiro.
Coisa Mais Linda S01, vanaf 22 maart 2019 op Netflix